Як пояснити велику кількість записів у трудовій книжці?

На Заході вважається дивним, якщо співробітник компанії не отримує підвищення в посаді протягом двох років. У цьому випадку він найчастіше просто змінює місце роботи. У Росії ж ситуація така, що досвідчені фахівці подеколи сидять на одній посаді роками, а якщо раптом змінюють роботу, соромляться признатися в тому, що у них у трудовій книжці багато записів. Насправді, соромитися тут нічого.

Важливо правильно скласти резюме, щоб вас запросили на співбесіду, а значний часовий пробіл або часті переходи завжди можна грамотно аргументувати. У кадрових агентствах на ці пункти трудової біографії, як правило, звертають мало уваги. Роботодавці також стали дивитися на це менш суворо, ніж кілька років тому. Для агентства, в першу чергу, важливо, щоб кандидат відповідав профілю вакансії: мав необхідними компетенціями та досвідом роботи. Причини зміни місця роботи більш значущі для роботодавця, так як мають пряме відношення до мотивації кандидата, яку агентству в деяких випадках визначити досить складно.

Незалежно від кризи (він, звичайно, посилив ситуацію), одні люди схильні довго шукати максимально підходящу роботу, а інші вважають, що, ніж нічого не робити, краще робити хоч щось, і погоджуються на роботу, спочатку не підходить за будь- небудь параметрами.

Часті запису або велика прогалина в трудовому стажі краще пояснювати гранично чесно, беручи більшу частину провини на себе. Навряд чи інтерв'юеру сподобається, якщо здобувач виставляє основним винуватцем розставання свого попереднього роботодавця, тому подачу подібної інформації варто дещо пом'якшити, вказавши в якості основної причини розставання об'єктивні, а не тільки негативні обставини.

Якщо кандидат на співбесіді презентує себе як грамотного фахівця, то роботодавець, як правило, ставиться лояльно і до перших, і до другого претендентам. Однак тривалі прогалини або часті переходи бажано правильно аргументувати.

Стандартна ситуація: посада - фінансовий директор виробничого підприємства. Кандидат почав шукати роботу у зв'язку зі зміною власника. Очікуваний рівень доходу - високий, до переїзду не готовий. У пошуках відповідного пропозиції знаходиться вже майже рік. Для нього важливо зберегти свій статус і широкий функціонал. Він оцінює себе як "дорогого" професіонала і "рухатися в ціні" не хоче. У моєму особистому досвіді новий роботодавець прийняв ці аргументи абсолютно спокійно.

Інший приклад: кандидат - начальник відділу продажів, офіційно ніде не працевлаштований півроку. За цей час він, як приватний консультант, допоміг організувати систему продажів у компанії, що належить своєму знайомому. Однак він не вказував це у своєму резюме. На мій погляд, резюме, на відміну від трудової книжки, має відображати фактичний досвід людини, нехай навіть без офіційного працевлаштування. Звичайно ж, якщо цей досвід був суттєвий з точки зору виконуваного функціоналу. У багатьох кандидатів "прогалин" у резюме було б менше, якби вони вказували свій реальний досвід. Відповідно, деяких питань з боку роботодавця можна спочатку уникнути. А в окремих випадках - навіть зацікавити потенційного роботодавця таким "додатковим" досвідом.

А часто буває і так: багато фахівців високої кваліфікації та відповідного рівня доходу в останні роки "пахали" без відпочинку. Тому перерва часто необхідний, щоб просто відновитися, тим більше, як правило, "коштів на життя" накопичено достатньо. Однак дуже часто такі фахівці, щоб "не випасти з ринку", займаються приватним консультуванням або ведуть якісь проекти в режимі "фріланс". Це теж цілком нормально і зрозуміло.

Важливим питанням з боку роботодавця залишається питання про часту зміну місць роботи. Частіше за все це пов'язано з тим, що людина з якихось причин вибирає спочатку невідповідну компанію. У підсумку виходить, що, виходячи на нове місце, такий фахівець вже знаходиться в активному пошуку. І ось саме це, що цілком закономірно, не вітається роботодавцями. З власного досвіду знаю, що до "літунів" завжди ставляться насторожено, тому що дуже рідко часта

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад