Чи розповідати в резюме про свої хобі?

Такий суворо регламентований документ, як резюме, має досить обмежену функцію: охарактеризувати людину як працівника. Але будь-якому роботодавцеві буде цікаво довідатися про свого потенційного співробітника трохи більше. Відкрити завісу таємниці над своїми особистими пристрастями можна в графі «Хобі», яку деякі кандидати ігнорують. Як доводить практика, марно...

Включати - не включати?

Докладно розписавши досвід роботи, навички та розповівши про курси підвищення кваліфікації, шукач далі зупиняється та думає: чи варто включати в резюме графи про родинний стан і хобі? Якщо з перВ чём подвох. Каким бы ни был ваш ответ, он будет расценен как предупреждение: аналогичная причина может заставить вас расстаться и с будущим работодателем.шою все більш-менш зрозуміло, то з приводу другої виникає запитання: чи потрібна вона взагалі, якщо до роботи та професійних якостей вона точно ніякого відношення не має?

На думку рекрутерів, кандидати, які вважають, що коротка розповідь про свої захоплення не додасть шансів одержати запрошення на співбесіду, помиляються.

Безумовно, графа «Хобі» не повинна бути об'ємнішею за розповідь про навички або досвід, але будьте впевнені, що роботодавець прочитає її з цікавістю.

«Чим більше інформації кандидат надає про себе, тим краще. Згадування в резюме про своє хобі – швидше плюс, ніж мінус. Однак твердження, що HR-фахівець без цієї графи не готовий розглядати резюме кандидата, буде неточним», - зазначає провідний консультант рекрутингового агентства Penny Lane Personnel Елла Михайлова.

Якщо ваше хобі збігається з роботою або тісно з нею контактує - обов'язково вказуйте це в резюме! Наприклад, якщо керівник захоплюється психологією, інженер збирає моделі машин, а менеджер з продажу любить читати (і читає переважно бізнес-літературу), те це - неоціненний козир у рукаві.

«Багато рекрутерів вважають, що інформація про хобі дозволяє скласти більш повне уявлення про особистість шукача. Ідеальним для кандидата є варіант, коли його хобі хоча б в деякому ступені перетинається з роботою. Є й "універсальні варіанти", про які шукачі найчастіше забувають, тому що не вважають це за хобі: вивчення іноземних мов (особливо актуально для перекладача, персонального асистента, секретаря); вивчення графічних програм (CorelDraw, PageMaker, Photoshop, AutoCAD, 3D Max і інших); вивчення операційних систем (актуально для help-desk, програмістів)», - розповідає консультант з підбору персоналу напрямку «Маркетинг, реклама та PR» холдингу «АНКОР» Марта Годзіна.

Підводні камені

Відрізнятися від більшості - це, безумовно, похвально. Але деякі позначки в резюме (зокрема, про нестандартні та надто екзотичні захоплення) можуть якщо не загнати рекрутера в глухий кут, то у всякому разі здивувати. Тому варто проявляти розумну обережність.

Наприклад, якщо ви на дозвіллі займаєтеся таксидермією або проводите спіритичні сеанси, то варто тричі подумати перед тим, як розповідати про це роботодавцеві. Звичайно, досить великою є ймовірність того, що хтось оцінить широту ваших інтересів і розмах здібностей. Зрештою, фахівці з підбору персоналу одержують безліч однотипних резюме з шаблоновою особистою інформацією, і якась мінімальна відмінність може зіграти на користь кандидата.

«Не виключено, що саме яскраве, нестандартне захоплення зверне на себе увагу. Щодня фахівці з підбору персоналу переглядають сотні схожих описів особистих якостей і хобі, тому якщо кандидат дійсно займається чимсь незвичайним, це допоможе йому виділити своє резюме на тлі інших і одержати запрошення на особисту зустріч», - вважає Марта Годзіна.

Але знов-таки не виключене, що деякі рекрутеры можуть поставити під сумнів вашу адекватність, вивчивши інформацію про захоплення. «Хобі, що виходять за рамки "соціального сприйняття", - такі, як, наприклад, зацепінг (катання на дахах поїздів) або екстремальний стрітрейсинг, навряд чи додадуть шансів. До захоплень, що припускають суперництво в перевагах (футбол, хокей і т.д.) варто також ставитися максимально уважно. Не можна знати заздалегідь, чи бачив ти в минулому свого роботодавця на протилежній трибуні, і як він поставиться до розбіжності в смаках», - міркує консультант з пошуку та підбору персоналу холдингу «Імперія кадрів» Володимир Циплаков.

Однак непередбачені ситуації, пов'язані з хобі, на співбесіді можуть виникнути не лише в аматорів екстремальних видів спорту. «Читання книг, спорт, кіно, музика, фотографія - ті захоплення, які практично кожен вносить у своє резюме просто так. Але далеко не кожен готовий відповісти на уточнюючі запитання рекрутера: яку музику ви любите та чому, яку спеціалізовану літературу з фотографії ви вивчаєте, яким спортом і як часто ви займаєтеся», - зазначає Марта Годзіна.

Звідси висновок - правда, тільки правда та нічого, крім правди, у розповіді про хобі (цей постулат, втім, справедливий і стосовно всього іншого змісту резюме).

Дійсно, хобі може стати як ефектним доповненням до змісту резюме, так і навпаки - поставити хрест на особистій зустрічі з роботодавцем. Але писати про свої захоплення (ті, які навіть відходять від шаблона «читання, спорт, фотографія») краще, ніж зовсім про них не писати. Головне - у всьому знати міру.


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад