10 секретів правильного звільнення

Звільнення - це завершення певного життєвого циклу. Залишати компанію треба розумно: з багажем, який може стати гарним стартапом у майбутнє або просто не дозволить зневіритися, доки не з'являться нові перспективи. Не варто, йдучи з роботи, спалювати всі мости та знищувати минулі зв'язки. При грамотному звільненні можна вичавити фінансовий максимум з кадрової служби та скористатися вигодами ринкової ситуації. 

1. Оцінка ринку праці

Скоординувати, якщо вийде, своє звільнення з вигідним для своєї професії сезоном. Наприклад, спад попиту на фахівців з нерухомості доводиться на літо; працівники будівельної, туристичної та торговельної сфер, навпаки, досягають піка затребуваності саме в теплу пору року; а ось фінансисти нарозхват на початку та в кінці звітних періодів. Якщо ваше завдання - якомога швидше знайти нове місце, не варто кидатися на амбразуру в період тривалих свят. Впливають навіть погодні умови: ринок праці практично завмер у серпні-2010, люди перечікували спеку. Тут вже не до активності.

2. Розрахунок бонусного періоду

У багатьох компаніях прийняті різні системи виплат премій і бонусів, причому періодичність у кожної своя, на додаток спрацьовують внутрішні традиції - наприклад, приєднати премію до вдалих угод за підсумками кожних трьох місяців. Важливо знати, як саме відбувається грошове заохочення в рідній організації, і підлаштуватися під всі виплати - одержати їх до того, як буде написана заява на звільнення. Якщо ж зробити це у звичайному порядку не вийде, треба мати на руках преміальну схему, щоб проконтролювати виплату бонусу в момент звільнення.

3. Виплата компенсацій

Ідучи з роботи, ми одержуємо так звані відпускні, якщо цього року відгуляти всю відпустку не встигли або не захотіли, а також оплату за весь відпрацьований час до дня звільнення. Відпускні розраховуються так: середній заробіток за один день варто помножити на кількість робочих днів, що потрапляють на час відпусти.

4. Додаткові виплати

Звільняючи співробітника за формулюванням «скорочення штатів», компанія зобов'язана виплатити компенсацію. Бувають і інші види компенсацій і повернення боргів співробітникові - за невикористані лікарняні, відрядні, гонорари, відсоткові. Про все потрібно знати, щоб не дарувати колишньому керівництву свої кревні гроші.

5. Контакти та зв'язки

Ідучи з компанії, не втрачайте напрацьованих клієнтів і партнерів. Не викидайте старі візитки, попередьте своїх контрагентів про зміну місця роботи, щоб за можливістю зберегти якнайбільше контактів. Клієнтська база часто стає каменем спотикання при з'ясуванні відносин з керівником: якщо ви просто постараєтеся винести базу даних, це буде сприйняте як злодійство, однак все напрацьоване особисто ніхто не має права заборонити використовувати поза стінами рідної організації, якщо лише дані не засекречені або в трудовому договорі немає відповідної умови.

6. Плоди праці

Багато начальників переконані, що лише вони мають право на результати інтелектуальної діяльності співробітників. І всіляко перешкоджають «виносу» статей, проектів договорів, рекламних і PR-макетів, дизайнерських і будь-яких інших розробок. Вони не праві. Якщо спеціальним пунктом трудового договору не зазначене, що при звільненні співробітник відмовляється від всіх прав на інтелектуальну власність, він може все забрати з собою. Зрештою, портфоліо потрібно поповнювати. Іноді доводиться діяти хитрістю - особливо якщо в офісі заборонено користуватися особистими флешками, а електронна пошта контролюється. У найгіршому разі можна скористатися принтером - і винести багатство не в електронному, а в паперовому виді.

7. Документи

При звільненні гостро постає питання оформлення паперів, і варто перевірити, чи все зроблене як треба. Не варто забувати: краще взяти більше, ніж менше - не лише підписані договори, трудову книжку з записом, але й рекомендаційні листи, виписки з всіх наказів, що колись мали місце,, заохочень і взагалі все те, що в письмовому виді може мати до вас відношення.

8. Вірне формулювання звільнення

Звільнення за власним бажанням виглядає в очах майбутнього роботодавця набагато агресивніше, ніж розірвання трудового договору за угодою сторін. Ось і варто подумати, як краще сформулювати причину звільнення, з урахуванням розміру грошової компенсації, яка є для кожного випадку своєю. Найбільша виплата - при формулюванні «скорочення штатів», але саме ця фраза часто насторожує роботодавця: а чому скоротили саме вас?

9. Правила гри

Незважаючи на відносини, не можна допустити, щоб про звільнення знав весь відділ, а шеф дізнався про це останнім. У першу чергу треба сповістити саме його.

10. Прихований пошук роботи

Це серйозне порушення ділового етикету, що може зіпсувати враження. Звичайно, більшість хочуть спочатку знайти нове місце, а потім уже йти. Але така позиція вимагає жертв - доведеться шукати роботу... у вільний від роботи час. Під час моніторингу вакансій можна потрапити в пастку, навіть діючи таємно та виходячи на job-сайти винятково з дому.

За матеріалами http://www.careerist.ru/.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад