Як спростити пошук роботи коли вам за 40

В умовах пандемії нестабільність торкнулась багатьох. Проте саме для людей 45+ пошук роботи може стати чималою проблемою. Здається, що зміна роботи чи вимушений пошук нової викликає радше страх, аніж захват. Адже між вихідною точкою і роботою мрії — прірва.

Насправді, нова робота ближче, ніж здається.


За даними дослідження Державної служби зайнятості стосовно попиту та пропозиції на ринку праці у січні-березні 2020 року до найбільш популярних професій на ринку праці увійшли робітничі спеціальності. Серед них — фахівці у сферах торгівлі, поштової та кур'єрської діяльності, сільського та лісового господарства, охоронної діяльності та текстильної промисловості. Саме у цих галузях завжди необхідні кваліфіковані працівники.

Але згідно з інформацією Держстату, молодь не дуже готова обирати робітничі професії — адже найпопулярнішими серед вступників у 2019 році стали такі спеціальності, як педагогіка, управління та адміністрування і право.

Звісно, можна говорити про те, що молоді завжди легше знайти роботу у будь-якій сфері — адже роботодавці ставляться до них більш прихильно. Саме цей стереотип часто стає визначальним у пошуку роботи для людей старше 45 років — вони занепокоєні через конкуренцію із молодшими спеціалістами. Тому такі цінні кадри часто відмовляються від пошуку роботи мрії — хоча насправді ринок праці має в них потребу.

Не можна заперечувати, що на українському ринку праці і справді поширена ситуація, коли роботодавці вирішують не наймати спеціалістів 45+. Вони переймаються, що такі кадри будуть важко адаптуватися до нових умов, що диктує світ. Потреба у гнучких працівниках завжди в пріоритеті.

Але якщо брати до уваги згадану раніше статистику, можна зрозуміти, що робітничі спеціальності завжди у попиті. І це — справжня можливість для працівників, що вже мають певний досвід роботи. А про те, як краще знаходити омріяну посаду та отримувати за неї гідну платню — далі у матеріалі.
 Де шукати роботу 
1
 Спеціалізовані пошукові сервіси роботи 
Із приходом інтернету можливостей знайти зайнятість до душі стало набагато більше. Тільки на платформі OLX Робота зараз існує більше 40000 пропозицій від різних роботодавців. За даними січневого дослідження платформи, 44% українських компаній користуються саме таким методом пошуку працівників. Водночас приблизно 33% знаходяться в постійному пошуку нових кадрів. На онлайн-платформах у вас є можливість не тільки відгукуватися на пропозиції компаній, а й розміщувати свої резюме. Також це швидкий зв'язок із роботодавцями без посередників — тут ви можете напряму написати їм щоб відгукнутися на вакансію. Окрім того, онлайн-платформи — зручний спосіб розповісти про свій досвід та навички роботи.

Згідно з аналітикою OLX за 1 квартал 2020, в середньому такі вакансії отримують по 4,5 тис. відгуків на тиждень. Тому ваші шанси швидко знайти роботу мрії тут доволі високі.
2
 Центр зайнятості 
Навіть якщо ви на пенсії, у вас є право звернутися до державної служби, яка допоможе вам з працевлаштуванням.

Окрім пошуку роботи за спеціальністю, там можна пройти курси і здобути навички для абсолютно нової для вас роботи. Нині зареєструватися у центрі зайнятості можна через e-mail — потрібно лише написати листа на електронну пошту найближчого до вас ЦЗ та прикріпити до нього фото чи скан-копію заповненої заяви.

За вами закріплять кар'єрного радника, що триматиме із вами контакт, а також створять онлайн-кабінет яким ви зможете користуватись.
3
 Друзі та знайомі 
У цифрову добу «сарафанне радіо» або «нетворкінг» — це дієвий інструмент для досягнення будь-якої цілі, зокрема пошуку роботи. 15% українських працедавців за даними січневого дослідження OLX Робота намагаються знайти працівників через друзів та знайомих чи за рекомендацією. Обов'язково розкажіть своїм друзям та рідним, що ви шукаєте роботу. Зазначте, у якій саме вакансії ви зацікавлені, або ж навпаки — що для вас не важлива посада, а головне — зайнятість.
4
 Фейсбук та інші соціальні мережі 
Дещо подібний до попереднього пункту спосіб пошуку роботи. Варто просто розмістити у своїх соцмережах статус про те, що ви знаходитесь у пошуках роботи. Для ефективності можна попросити знайомих поширити ваш допис — і ви точно збільшите свої шанси отримати роботу. Одна з переваг такого способу у тому, що ви відразу можете зв'язатися з роботодавцем і уточнити моменти, які вас цікавлять.
5
  Великі, мережеві компанії 
Зазвичай глобальні компанії відкритіші у питаннях працевлаштування і звертають менше уваги на вік пошукачів. У регіонах найбільше шансів знайти роботу саме у таких працедавців. Приміром, по всій території України працює мережа гіпермаркетів «Fozzy», яка постійно має відкриті вакансії у різних напрямках. Підприємство відкрите до працевлаштування спеціалістів 45+ та забезпечує їм можливості розвитку та гідну заробітну плату. Наприклад, охоронцям у Києві пропонують оклад в 9600 грн.
На які вакансії варто звернути увагу в сучасних умовах 
Попри існуючу проблему вікової дискримінації, за останні роки можна спостерігати зростання пропозицій, зокрема у сегменті робочих спеціальностей. За даними січневого опитування на OLX Робота їх шукають 36% роботодавців, а значить є гарні можливості працевлаштуватись. Протягом карантинних обмежень, звісно, попит та пропозиція дещо змінилися — зокрема, у квітні 2020 пошукачі стали на 83% частіше здійснювати запит "віддалена робота". Відповідно, до цього адаптуються і працедавці й пропонують більше таких можливостей
 Марія Абдулліна, керівниця напрямку OLX Робота
Тенденція до збільшення кількості вакансій віддалено говорить про те, що для досвідчених фахівців є ще більше шансів знайти зайнятість, навіть залишаючись вдома.

Так, у квітні 2020 на OLX Робота найбільше шукали офіс-менеджерів для віддаленої праці — пропозицій для них стало вдвічі більше, аніж у лютому, а пропонували їм в середньому 10 тис. грн на місяць. Ще одна можливість — робота оператором. У другий весняний місяць в порівнянні з кінцем зими кількість оголошень з пошуку спеціалістів зросла більш як вдвічі, а оплата цієї праці стабільна — в середньому 12,5 тис. грн. Працедавці також активізувались у пошуку менеджерів з продажу, й у квітні в порівнянні з останнім місяцем зими стали шукати їх на 42% частіше. З дому фахівці можуть легко контактувати з клієнтами, й отримувати в середньому 12,5 тис. грн.
З якими страхами і труднощами ви можете зіштовхнутися у процесі пошуку роботи
Я у зоні ризику в умовах пандемії, тож мені буде важко знайти зайнятість
Умови глобального карантину відкрили нові можливості — зараз є нагода знайти віддалену роботу собі до душі. Роботодавці нині розміщують більше вакансій із можливістю повністю працювати з дому, або хоча б робити це до часу, поки не стабілізується епідеміологічна ситуація.
1
Йти на абсолютно нову роботу — це соромно 
Сучасній людині властиво змінювати напрямки своєї професійної діяльності 2-3 рази у житті. Світ динамічний, у ньому постійно з'являються нові професії, деякі ж навпаки зникають. Навчитись змінюватись – це виходити за рамки комфорту і стабільності. Зміна професії у зрілому віці — це запит сучасного світу, а не ваша помилка.
2
Я не зможу адаптуватися у новому колективі 
Швидкість адаптації залежить від того, наскільки ваші цінності і культура збігаються з корпоративними. Якщо все добре, то найімовірніше ви зможете знайти спільні теми для спілкування. Якщо ні, то складніше. Психологиня-профорієнтолог Анна Чатченко рекомендує максимально багато дізнатися про спільноту у тій професії, куди ви збираєтеся переходити. Для цього можна проходити онлайн-курси, слухати семінари та читати корисні матеріали, що сприятимуть вашому розвитку. Також корисно більше дізнатися про корпоративну структуру тої компанії, куди ви хочете потрапити. Особливо, якщо для вас важливі люди, з якими ви працюєте.
3
Мною будуть керувати молодші за мене люди
На новому місці роботи цілком ймовірно, що вашим новим директором може бути молодша за вас людина. «Молоденька і неосвічена» — це такий самий ярлик, як і «дорослі люди не здатні перевчатися». Вік — це не той критерій, по якому варто оцінювати здібності, здатність навчатися чи обсяг знань.
4
 Це дійсно працює! Реальні приклади та докази 
Наприклад, 37% працівників «Ашану» віком понад 45 років, а це 2145 людей. За даними компанії, орієнтовно 300 людей цього віку влаштовуються до них на роботу щороку. «Ашан» навіть створила Хартію Етики — документ, який забороняє будь-які прояви дискримінації та гарантує рівні можливості при працевлаштуванні та кар'єрному зростанні для кожного.

Так, на прикладі великих глобальних компаній можна зрозуміти, що в Україні закріплюється тенденція не лише сприяти рівним умовам працевлаштування, а й регламентувати ці умови документально. Це означає, що такі прагнення з часом перейматимуть і менші, локальні працедавці.

Представники компанії кажуть, що є певні переваги у наймі на роботу людей старше 45 років: «Є велике бажання працювати, адже людина чітко усвідомлює свої можливості та прагнення, а також вимоги роботодавця. Окрім цього кандидати елегантного віку вже мають вагомий життєвий досвід та експертизу, якою діляться з командою». Страх не отримати на новому місці роботи бажану заробітну плату цілком виправданий, проте є багато можливостей гідно заробляти.

 

https://life.pravda.com.ua/cdn/2020/chomu-znajty-robotu-pislja-45-ne-problema/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад