Поради з безпеки у розділі Робота

Надійні роботодавці не вимагають передоплату

Щоб отримати роботу — ви не повинні платити 🙅

Шахраї просять сплатити вступний внесок або заставу за товари, навчання, пошиття спецодягу, сировину, викупити якесь обладнання, оформити документи або пластикову карту, надання роботи, внесення в базу і т. п.
Якщо ви зіткнулися з подібною ситуацією, обов'язково повідомте нам про це через кнопку «Чат». Так ви захистите себе та інших претендентів.

Інформаційні кадрові агентства

Останнім часом з'явилися оголошення від фірм, які називають себе агентствами з працевлаштування. В оголошеннях це не наголошується, а під час телефонної розмови шахраї стверджують, що є прямими роботодавцями. На ділі ж претендентові пропонують заплатити за список вакансій, який можна отримати в державній службі зайнятості безкоштовно.

Так, деякі роботодавці звертаються до спеціальних рекрутингових агентств для пошуку співробітників. Але в такому випадку за послуги агентству оплачує сам роботодавець, для пошукача ці послуги — безкоштовні.

Платний телефонний номер

Шахраї розміщують дуже привабливі вакансії, де вказують платний номер телефону або звичайний номер з автовідповідачем, який просить передзвонити на платний номер. Будьте уважні: якщо протягом перших 12 секунд розмови (інформації про вартість з'єднання), ви не поклали трубку, вважається, що ви добровільно погодилися з умовами.

Сумнівні вакансії

Серйозний роботодавець завжди вказує посаду («менеджер з продажу дитячих меблів»), коротку інформацію про свою фірму  («салон меблів»), назву компанії, роз'яснює вимоги до кандидата ( «досвід роботи в продажах меблів, знання комп'ютера, PRO100 і т. д .») 👍
У вакансії також зазвичай вказується розмір зарплати, графік роботи, адреса фірми та інші дані.

🛑 Насторожіться, якщо оголошення написано невизначено, має розмитий зміст. Ймовірно, вакансія брехлива, якщо в ній немає точного найменування посади («потрібні співробітники в офіс», «робота для активних і комунікабельних», без чіткої назви спеціальності), конкретних вимог до претендента ( «для пенсіонерів», «амбітні жінки», «наполегливим і комунікабельним»). Якщо немає чіткої інформації, чим доведеться займатися, обіцяють золоті гори, райдужно описують перспективи, — біжіть від них подалі 😱


https://help.olx.ua/hc/uk/articles/207403325-Поради-з-безпеки-у-розділі-Робота

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад