Синдром понеділка: що це і як з цим боротися

Ох цей понеділок! Буває, так не хочеться переривати вихідні дні, щоб знову п’ять днів поспіль ходити на роботу… Організм пручається, а календар невтішно повідомляє: знову – понеділок, знову – новий робочий тиждень. Взяти понеділки – та й відмінити, як співав Андрій Миронов у «Діамантовій руці», чи не так? І недаремно так співав: найгірший день тижня годі й придумати.

І дійсно: якщо вірити дослідженням американських вчених, понеділок справді вважається найменш продуктивним днем тижня. Але, як би там не було, а запускати організм до роботи потрібно, якщо у вас стандартний робочий графік, а до п’ятниці ще далеко, а до праці потрібно приступати відсьогодні, тобто з понеділка. Що тоді робити? Як боротися із синдромом понеділка? Давайте з’ясуємо це.

«Синдром понеділка»: що це таке?

Небажання виходити на роботу з понеділка викликає постійне занепокоєння. Дратівливість, тривога і песимізм – незмінні супутники «синдрому понеділка». В крайніх, запущених випадках цей неприємний синдром може стати сильним джерелом стресу, що потягне за собою безліч фізичних симптомів, як от втрату сну, порушення травлення і поганий апетит. А якщо не виспатися перед понеділком, то на початку тижня зовсім не до роботи буде.

Спершу вважалося, що це явище більше навідується до працівників великих корпорацій, тобто «білих комірців». Але сьогодні ми можемо спостерігати «синдром понеділка» в працівників усіх без винятку сфер діяльності. Що вдієш, якщо прогрес навіть у таких моментах не стоїть на місці.

Причини «синдрому понеділка»

Давайте розберемося, в чому причина такого негативного явища? Дослідження свідчать: більшість опитаних людей навіть на вихідних продовжують думати про робочі питання, а близько половини респондентів так чи інакше під час вікенду займаються питаннями, пов’язаними з роботою.

Тому й не дивно, що організм не встигає відпочити за два коротких дні, якщо не рахувати вечора п’ятниці, і в неділю починає подавати тривожні позивні, сигналізуючи про те, що завтра знову понеділок, а йти на роботу ох як не хочеться. Брак відпочинку – це найпоширеніша причина «синдрому понеділка».

Серед інших причин можна виділити стрес на роботі, надмірне навантаження діловими обов’язками та негаразди в особистому житті. Якщо у власному житті не все ладиться, то жоден понеділок не буде в радість. І всі ці моменти несуть втрати для компанії, в якій працює співробітник, бо ведуть до значного зниження продуктивності.

Чи насправді такі погані понеділки?

Якщо людина працює віддалено, для неї понеділки не будуть аж такими поганими. Адже не треба зриватися вранці і поспішати на роботу в інший кінець міста, гаяти безліч часу на вибір одягу та ранкові гігієнічні процедури. Хоча й для віддалених працівників понеділок може бути стресовим днем, якщо багато роботи чи важливий дедлайн на носі.

Якщо розібратися, понеділки не такі вже й погані, і нічим не відрізняються від інших днів тижня. Це наше ставлення до першого робочого дня забарвлює його в негативні відтінки. Та й дослідження авторитетного Інституту Галлаппа, цього найстарішого у світі центру дослідження громадської думки, свідчить, що поганий настрій в понеділок викликаний негативними емоціями через закінчення вихідних.

Тому завжди на вихідні ставте собі одну важливу ціль – максимально відновитися перед робочим тижнем. Давайте розглянемо, як ефективно це зробити. Повірте – способів безліч.

Як ефективно протидіяти «синдрому понеділка»

Навчіться розділяти професійне та особисте життя.

Хочете спокійно сприймати звістку про те, що завершується неділя і завтра – понеділок, а, отже, знову прокидатися вранці на роботу? Навчіться витрачати вихідні дні на відпочинок і відновлення сил. Адже скільки навколо речей, яким можна і треба приділити час, а не лише одній роботі!

Не беріть роботу на вихідні!

Власне, про це також ідеться в попередньому пункті, але це дуже важливий момент, тому ще раз варто наголосити: хочете нормально відпочити у суботу та неділю, щоб у понеділок вирушати на роботу в доброму настрої, а не злим та невиспаним? Не беріть роботу на вихідні! Вдома й так чимало буде роботи, але домашньої: оселю прибрати, щось смачне приготувати і т. д. Та краще пограти з друзями на PlayStation, визначити чемпіона в FIFA та Mortal Combat, ніж сліпнути біля ноутбука чи планшета, вирішуючи робочі питання.

Обмеження ділового спілкування.

Обмежте на час вікенду спілкування з колегами та особливо начальником. Як там говорить народна мудрість? «Якщо я бачу в п’ятницю ввечері повідомлення від начальника, то не заходжу в робочий чат аж до понеділка». І не важливо, що там хоче ваш начальник – перевірити терміново якийсь звіт, зателефонувати важливому клієнту чи ще щось… Це його проблеми, не ваші. Ви теж людина, і теж хочете відпочити в ці два відведені для відпочинку дні, а не перейматися робочими питаннями в режимі нон-стоп.

Займіться улюбленими справами.

Рибалка, прогулянки на природу з усією сім’єю, гра на музичних інструментах чи інше хобі – замість робочих питань насичуйте себе приємними емоціями, збавляючи час за улюбленими заняттями. Це чудова протидія стресу і «синдрому понеділка».

Приділіть час своєму здоров’ю.

На вихідних можна більше часу приділити потребам тіла. Відвідайте тренажерний зал чи басейн, побігайте на природі, влаштуйте сеанс йоги чи медитації. Одним словом, приведіть свій розум та думки в стан гармонії і спокою. Повірте, організм значно краще «перетравить» перший робочий день після продуктивних – в сенсі відпочинку – вихідних.

Серед оздоровчих процедур зверніть увагу на відвідання бані та лікувальний масаж. І нервову систему заспокоїте, і тіло наповниться життєвою енергією.

Заздалегідь розплануйте, чим займетеся на вихідних.

Коли все ближче підступає кінець тижня, то видається, що за два дні переробите чимало домашніх справ і ще й на відпочинок залишиться чимало. Але це оманлива думка. Якщо злегковажити в цьому питанні, вихідні промайнуть так швидко, що оком не встигнете кліпнути. Краще розпланувати заздалегідь, чим ви займетеся в суботу і що робитимете в неділю. Шанси на те, що вихідні будуть безцільно згаяні, зменшаться в рази.

Кулінарія.

Ще один прекрасний спосіб зарядитися позитивом на вихідних. Влаштуйте собі нескінченний челендж по життю – щосуботи чи щонеділі готувати нову страву. Тобто на цих вихідних ви готуєте смаколики з іспанської чи італійської кухні, впродовж наступних вихідних вчитеся робити суші… і так до нескінченності. Чим це корисно? Не тільки розширенням кругозору, а й можливістю пригостити друзів та колег по роботі власними кулінарними здобутками. Чи несуть ці заняття позитив та бадьорість? Безумовно.

Як бачимо, безліч цікавих занять чекає на тих людей, які зроблять над собою зусилля і відкладуть робочі питання до понеділка. Пам’ятайте, що навіть коней легко загнати роботою, якщо навантажувати їх понаднормово. А що вже говорити про крихкий людський організм!

Коротше, не такі вже й погані понеділки, якщо добре порелаксувати на вихідних. А кому погано живеться без роботи в суботу та неділю, що ж – готуйтеся до того, що «синдром понеділка» знову і знову навідуватиметься до вас у гості.

https://jobs.ua/articles/sindrom-ponedlka-scho-tse--yak-z-tsim-borotisya-14173

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад