Як визначити, що на роботі вас банально експлуатують

Не кожна компанія і тим паче не кожен начальник будуть ставитися до своїх працівників з повагою і подякою за їхню роботу. На жаль, часто трапляється так, що керівник банально використовує своїх підлеглих, і про кар’єрний розвиток на цій роботі годі мріяти. Зверніть увагу на ознаки такої експлуатації, які підготував для вас Jobs.ua: розпізнавши їх на ранніх етапах, можна уникнути змарнованих років у компанії, в якій нічого не світить.

Обсяг роботи росте, а оплата праці – ні

Працюючи тривалий час на одній роботі, ваші знання постійно поповнюються, збільшується кількість професійних навичок, зростає рівень майстерності. Цілком очікувано, що з часом обсяг навантаження зросте, адже ваше керівництво бачить, що ви можете виконувати складніші завдання, а складніші завдання завжди забирають більше часу. Але поряд з тим складніші завдання повинні додатково оплачуватися, бо зарплата теж не повинна завмерти на одній позначці. Якщо ви вже й забули, коли начальство останній раз переглядало розмір вашої заробітної плати, це означає, що вас банально використовують.

Вас постійно навантажують понаднормово

Трапляється, що потрібно залишитися після роботи, щоб завершити важливу справу. Але якщо понаднормові дні стали нормою для вас, це означає тільки одне: ваше керівництво хоче від вас надто багато, не пропонуючи натомість нічого взамін. І те, що порушується ваш баланс між професійним та особистим життям, вашого начальника ніскільки не хвилює. Але це повинно хвилювати вас, бо повернути втрачені на такій роботі роки життя вже не вдасться.

На вас «накидають» чужі обов’язки

Допомогти колегам – це святе, бо сьогодні ви комусь допомогли, а завтра підуть назустріч вам. Але тут є одне «але»: якщо допомога співробітникам перетворилася на щоденну звичку, і така ситуація всіх влаштовує, в тому числі з вашим керівником, це означає тільки одне – колеги разом з начальником вас експлуатують.

Як вчинити коректно? Не чекайте погіршення ситуації, бо люди дуже швидко звикають до чужої допомоги. Натомість уточніть з менеджером коло ваших робочих обов’язків і розмір оплати. Пам’ятайте, ви вправі просити про збільшення зарплатні, якщо обсяг навантаження зріс, а начальство вдає, що не помічає цього.

Як вчинити з колегами, які зловживають вашою добротою? Звісно, не завжди варто категорично відмовляти з допомогою, але зауважте колезі, що спочатку виконаєте свою роботу, а тоді допоможете йому, якщо залишиться час.

Керівництво користується вашими лаврами

Якщо начальник постійно присвоює собі ваші досягнення, видає ваші інноваційні рішення за свої власні, у вас є кілька варіантів, як діяти в такій ситуації:

  • Мовчати і не реагувати, берегти як зіницю ока своє робоче місце;
  • Вступити в конфронтацію з керівником і спробувати відстояти свою позицію;
  • Не псувати собі нерви і негайно взятися за пошук нової роботи.

Як діяти, коли ви бачите, що вас експлуатують, нівелюючи ваші досягнення – вирішувати вам. Але якщо вирішите залишитись на такій роботі, не забувайте, що доведеться мовчати, терпіти і емоційно вигорати.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад