Подарунки від Санти: що презентувати колегам на Новий рік

Передноворічний період – марафон з пошуку подарунків. Якщо ми точно знаємо, що потрібно близьким, або що замовили діти, то обрати презент для колег – ще той квест. Адже хочеться, щоб новорічний подарунок сподобався колезі, був бюджетним та підходив один для всіх. Обрати його не так і просто і це засвідчують купи статуеток із символом року на робочому столі, які мало кому подобаються, але викинути – шкода. Тож, як бути, якщо у вашій компанії заведено обмінюватися подарунками з колегами і хочеться зробити їм приємно, не витрачаючи на це весь свій час та кошти? Намагалися спростити цю задачу своїми порадами.

Чого краще не дарувати?

Символи року у вигляді різноманітних інтерпретацій: скарбнички, статуетки, м’які іграшки тощо – не дуже вдалий подарунок. По-перше, східний новий рік наступає зовсім не 1 січня, а по-друге, вони швидко втрачають свою актуальність і стають лише накопичувачем пилу.

Якщо хочете, щоб ваш подарунок був корисний, потрібно точно знати, що його потребують. Якщо ви подаруєте, наприклад, записник, може виявитися, що колега отримав вже декілька таких подарунків. Тоді хоча б не цікавтеся, чому не користуються саме вашим презентом.

Не звертайте увагу під час вибору подарунка для колеги і на те, що потрібно у особистому житті, релігії чи політиці. Також будьте обережними з привітаннями з Різдвом – дехто взагалі не святкує його, дехто може святкувати не тоді, коли ви.

Складові вдалого подарунка

Обговорити бюджет. Добре заздалегідь домовитися з колегами, в якому ціновому діапазоні буде майбутній презент. Якщо цього не зробити, то ваш подарунок може здатися занадто дешевим і образити колегу, а занадто коштовний поставить його у незручне становище.

Орієнтуватися на інтереси. Для ідеального подарунка колезі потрібно знати його хобі та захоплення. Тоді буде легше вгадати, зробити приємно та подарувати щось дійсно корисне. Якщо потрібно обмінюватися подарунками з колегою, з яким ви мало спілкуєтеся, намагайтеся розвідати його інтереси.

Універсальність. Коли боїтеся прогадати і не хочете, щоб ваш презент став валізою без ручки, яку і залишити немає сенсу, і викинути немає як, зверніть увагу на щось універсальне і таке, що не потребує неабиякої обізнаності – наприклад, подарункові сертифікати. Так, колега сам зможе обрати те, що йому до смаку, вам залишиться лише визначитися з магазином або послугою.

Таємний Санта

Чудовою альтернативою звичайних подарунків є Таємний Санта. Якщо ви досі не знайомі з його правилами, розповідаємо: учасники пишуть свої імена на клаптиках паперу, перемішують їх і всі по черзі витягують свого підопічного. Таким чином, кожен отримує та дарує по одному подарунку. Це економить гроші, час та фантазію. В умовах дистанційної роботи, все можна перевести в онлайн формат: створити групу учасників, вибрати адміністратора, який триматиме таємницю і сам не братиме участі, а рандомно розподілить підопічних для кожного Санти. До імен можна додати ще й лист Діду Морозу, щоб той точно знав, що потрібно дарувати. Подарунки відправляйте поштою, щоб зберегти таємницю та дотриматися карантинних обмежень.

Таємний Санта не обмежується лише класичним сценарієм. Ви можете не зупиняти фантазію і придумати для своєї команди щось оригінальне.

Аліна, 34 роки: «У нашому колективі Таємний Санта був нестандартним. Ми встановили бюджет подарунків і відразу відзначили, що презент має бути гендерно нейтральним. У день обміну всі зібралися з подарунками в переговрній Модератор говорив: «Передаємо подарунок колезі зліва, потім позаду, потім через три колеги…». В один момент сказали: «Стоп», якщо нікому не повернувся його подарунок – їх розпаковували. Дуже цікавий був досвід, тому що ти не лише не знав, від кого отримав подарунок, а й кому дістанеться твій».

Для гри у Таємного Санту важливо, щоб у колективі не було конфліктів. Тому що шкоди буде більше, аніж користі: хтось може відмовлятися дарувати подарунок конкретному колезі, хтось взагалі може вибути з гри в останній момент.

Що подарувати колегам?

Якщо досі не знаєте, що саме подарувати колегам, пропонуємо декілька ідей для натхнення, вартістю до 500 грн:

  • подарункові бокси (можна знайти різного наповнення, залежно від гендеру, захоплень тощо);
  • затишний плед;
  • портативні зарядні пристрої: Power Bank, безпровідна зарядка;
  • термочашка;
  • книга;
  • набір косметичних засобів;
  • чохол для телефона;
  • органайзер в машину;
  • набір чаю або какао з маршмелоу;
  • солодощі.

Переконані, що це не повний список можливих бюджетних подарунків, тому вмикайте фантазію та радуйте своїх колег.

Єдиної думки стосовно подарунків у колективі – немає. Але часто передноворічна пора стає чудовою можливістю зблизитися з колективом, зробити комусь приємно і отримати маленьке диво для себе.

https://thepoint.rabota.ua/scho-podaruvaty-koleham-na-novyy-rik/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад