Тримати удар: як досягти психологічної стійкості

У житті трапляється чимало ситуацій, які можуть запросто вивести людину з рівноваги, зломити, завдати шкоди здоров’ю. Непорозуміння з близькими, затримка зарплатні, конфлікти у колективі, бізнесі, просто спілкування з негативними людьми… І, як виявляється, одні виходять з негараздів впевненими, рішуче налаштованими якісно жити далі, інші – зі зламаною психікою, нервовими хворобами та іншими проявами стресу. Хоча в окремих випадках у першої категорії людей ситуація була набагато важчою. Вся справа у психологічній стійкості кожного індивідуально. Ми вирішили з цим розібратись та докладніше опрацювати поняття «психологічна стійкість». А ще знайти корисні лайфхаки для безболісного виходу з труднощів.

Резильєнтність – термін, запозичений у фізиків, і означає він здатність твердих та пружних тіл відновлювати свою форму після механічної деформації. Психологи ж цим терміном називають здатність людини успішно функціонувати в умовах стресу. Резильєнтність живиться надією, оптимізмом, стійкістю та адаптивністю.

Як це відбувається?

Нервова система та гіпоталамус з гіпофізом згідно з особистою генетикою, викидають у кров людини гормони кортизол та серотонін, згідно з емоціями, які ми періодично відчуваємо. Від кількості гормонів залежить стабільність нашого настрою та можливість адаптації до стресу. Спосіб життя, виховання, досвід та оточення теж мають вплив на наш психологічний стан. Вважається, що загартована негараздами людина повинна мати високий рівень психологічного ресурсу. Але з іншого боку, якщо часто або навіть постійно, перебувати в умовах стресу, психологічний ресурс виснажується. Психічно нестійка людина у критичний момент не має дієвого алгоритму виходу з ситуації, відчуває загрозу, починає діяти хаотично, чим істотно погіршує стан речей та пошук правильних рішень.

Низький рівень психологічного ресурсу відмічається також у людей, які живуть «не на своєму місці»: людям з високим рівнем активності важко жити в обмеженому просторі, де немає можливості використати свою енергію. Інтровертам важко впоратись з великою кількістю людей, а ще знаходження у токсичному середовищі, незадоволеність матеріальним рівнем та багато інших факторів можуть призвести до зниження психологічного ресурсу.

Хай прибуде з нами філософія!

Головний крок до зміцнення психологічної стійкості – розуміння того, що людина не в змозі змінити обставини, але їй під силу змінити своє ставлення до них. Лише дозвольте подіям йти своїм шляхом, не загострюйте на них увагу та не реагуйте емоційно: вони проходитимуть стабільно, але вже повз вас, не завдаючи шкоди.

Ось вам у допомогу кілька корисних лайфхаків:

  • Підтримуйте та зберігайте здорові відносини. Обов’язково обговорюйте свої проблеми у колі людей, яким ви довіряєте, де існує взаємна підтримка та взаєморозуміння. Сім’я, близькі, друзі, ваше оточення. Обговорення ситуації допомагає зрозуміти, що ми можемо розраховувати на близьких, не залишаючись наодинці зі своїм болем (привіт та активніших дій інтровертам).
  • Сприймайте себе як людину, яка може вирішувати проблеми. Нехай важкий період стане нагодою довести собі власну компетентність. Хваліть себе та заохочуйте за мудрі рішення.
  • Прийміть зміни як частину життя. Не шкодуйте за тим, що сталося, або не сталося, використовуйте свою енергію для нових цілей.
  • Беріть на себе відповідальність за власні дії. Люди з високим рівнем стабільності психіки ніколи не звинувачують події, або оточення у тому, що трапилося. Так краще знайдете правильне рішення і позбавитесь суму та розчарування.
  • Піклуйтесь про себе і своє здоров’я. Труднощі легше подолати, якщо знаходитися у гарній фізичній формі. Робіть те, що вам подобається і насолоджуйтесь.
  • Категорично заперечуйте самознищення. Шукаючи підтримки у неправильних відносинах, алкоголі, переїданні, азартних іграх, можна набути нових проблем та зменшити і без того послаблений психологічний ресурс.

Отже, можемо сказати: так, у сучасному житті не розслабишся… Але жити якісним насиченим життям можна і потрібно! Для цього будемо ставитись до труднощів філософськи, до себе з почуттям здорового гумору, відкидати лінь (не так то вже й легко, але докладемо максимум зусиль), працювати над собою та зберігати самоконтроль. І періодично згадувати мудрий напис «Все минає» на персні царя Соломона – історичної постаті з мегапсихологічною стійкістю.

https://thepoint.rabota.ua/psyholohichna-stiykist/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад