Як правильно оцінити себе на ринку праці

На співбесідах багато претендентів стикаються з питаннями про рівень бажаної зарплати. Інтерес з боку роботодавця цілком логічний, але чомусь змушує людину сумніватися в своїх уміннях і навичках.

І буває так, що, не знаючи точно, на яку суму можна претендувати, але боячись отримати відмову, багато хто в паніці занижує ставку.

Цього можна уникнути, якщо адекватно оцінити свої професійні якості відповідно до актуальних умов ринку праці.

Більше або менше: визначаємо оклад.

Визначитися з оптимальним розміром заробітної плати непросто. Ситуація ускладнюється ще й тим, що завищені або занижені очікування відлякують рекрутерів. Пояснюємо, чому так: якщо претендент називає суму набагато вищу за ту, яку можуть запропонувати, то слідує відмова, оскільки компанія на такі витрати
не розраховує. У разі, коли очікуваний оклад нижче можливої ставки, рекрутер може подумати, що перед ним людина з недостатнім рівнем компетенції і низькою амбітністю.
Цілком логічно, що кандидат зазвичай вказує бажану зарплату вище тієї, яку отримував на колишній роботі. Хтось, пробуючись на нову вакансію, скромно називає суму вищу на 10%, а інші не скупляться і просять «добавки» десь на третину від колишньої ставки. Однак потрібно адекватно формулювати запит, відповідно до своїх якостей і навичок. Якщо ви професіонал, то не соромно вказувати високу з/п. Зрештою, ваші навички та вміння підуть на користь компанії.
Звісно, у людей, хто претендує на нове місце або має невеликий досвід, такі очікування можуть не виправдатися. Бувають також ситуації, коли людина має гостру потребу і свідомо називає більш низьку суму заради того, щоб отримати вакансію. Так, такий підхід допоможе швидше знайти роботу, але потрібно бути дуже обережним, оскільки можна потрапити на жадібного роботодавця, який і в майбутньому відмовить в підвищенні.


Як уникнути неприємних ситуацій?

Все просто, потрібно вивчити ринок праці і статистику заробітної плати.

Важливо: варто бути готовим, що для деяких спеціальностей рівень зарплатні вищий, ніж для інших. Така ситуація зумовлена зростанням попиту на фахівців якоїсь конкретної галузі. Але зневірятися не варто. Часто конкретний рівень заробітної плати залежить ще і від місця роботи, у різних компаніях ставки для працівників можуть відрізнятися.

Формула зарплати: вираховуємо коректне значення.
Щоб при відповіді на запитання про бажаний оклад не губитися, варто заздалегідь з'ясувати, на яку суму можна розраховувати. Для цього слід скористатися «формулою», заснованою на важливих професійних умовах. Отже при обчисленні оптимальної заробітної плати враховувати варто:


Досвід. Це перша якість, яка впливає на цінність претендента на ринку праці. І більшість роботодавців в першу чергу звертають увагу саме на досвід роботи людини в сфері конкретної роботи. Якщо він є, то це означає, що не доведеться вчити нового співробітника, і він буквально одразу зможе почати продуктивно працювати на розвиток компанії. Розуміючи це, можна претендувати і на більш високий рівень з/п, а якщо у вас ще є і авторитетні рекомендації, то тим більше не варто сумніватися – можна сміливо просити вищу суму.


Освіта. Ніхто не зверне увагу на колір диплома і оцінки. Але випускники престижних навчальних закладів більш затребувані, і часто їм готові платити більше. Це не означає, що маючи диплом «звичайного» вузу, можна забути про високу з/п. Друга освіта або курси за суміжною спеціальністю істотно підвищать вашу цінність в очах роботодавця, а значить, можна претендувати на гідний оклад.


Знання іноземної мови. Ця якість істотно підвищує цінність кандидата на ринку праці, але за умови, що дана навичка стане в пригоді в роботі або ви претендуєте на вакансію в міжнародній фірмі.
Також при визначенні оптимального розміру заробітної плати слід враховувати і спеціалізовані навички, знання. Наприклад, знання комп'ютерних програм, база контактів клієнтів або якісь специфічні вміння зіграють на руку під час обговорення окладу, навіть якщо ви не знаєте іноземної мови або маєте невеликий досвід роботи.


З усього вищесказаного випливає висновок, що при визначенні рівня очікуваної зарплатні важливо вміти адекватно оцінити свою цінність як співробітника. І якщо передбачуваний оклад нижче очікуваного, то не варто миритися з ситуацією, завжди можна зайнятися саморозвитком, щоб поліпшити свої навички і вміння, тим самим відкриваючи шлях до високооплачуваних вакансій.


https://jobs.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад