Колір настрою: як відтінки в інтер'єрі впливають на наше самопочуття

Психологи стверджують, що колір може впливати на наш настрій та психологічний стан, і це не дивно — ми всі знаємо, як швидко розслабляє зелений пейзаж або блакитні морські хвилі за вікном. Точний механізм впливу кольорів на психіку поки не досліджений, але недавні експерименти показали несподівані результати. Наприклад, таблетки теплих кольорів діють ефективніше, ніж зелені або блакитні пігулки, спортивні команди, одягнені в темні кольори, частіше отримують пенальті, а в кварталах, освітлених ліхтарями з блакитними лампочками, статистично відбувається менше вуличних злочинів.
Якщо такі дрібниці впливають на наше життя, то ви лише уявіть, наскільки важливі кольори в інтер'єрах наших квартир і фасадах будинків — ми бачимо їх щодня і перебуваємо під їхнім впливом по кілька годин на добу. Отже, які відтінки зроблять життя яскравішим, спокійнішим або гармонійнішим, а які, навпаки, варто уникати.


Червоний


Червоний — колір пристрасті (недарма його вважають афродизіаком), небезпеки та сили. Дослідження показують, що цей колір надихає нас на фізичну активність і допомагає зігрітися навіть тоді, коли ми перебуваємо у холодних приміщеннях.
Психологи радять використовувати відтінки червоного з обережністю — якщо все приміщення буде бордовим, ви можете відчувати перезбудження або поводитися занадто конфліктно, адже цей колір робить нас агресивними і підвищує тиск.
Тому краще утриматися від фарбування всіх стін червоною фарбою і використовувати цей колір лише в акцентах — розкласти кілька яскравих подушок, купити червоний посуд або поставити на стіл букет червоних квітів.


Помаранчевий


Якщо вам подобаються теплі відтінки, але вам не вистачає спокою, помаранчевий послужить чудовою альтернативою більш агресивному червоному. Помаранчевий теж наповнює нас енергією, дружелюбністю і хоробрістю, так що він підійде для дитячих кімнат, віталень, кухонь або домашніх офісів. Цей колір доволі універсальний — його можна використовувати як для інтер'єру, так і для фасаду будинку.


Жовтий


Жовтий – один з найбільш психологічно активних кольорів: він наповнює нас енергією і пробуджує активність.
Дослідження показують, що люди відчувають себе більш щасливими й оптимістичними, коли перебувають в жовтих приміщеннях. Саме тому дизайнери часто вибирають цей колір для інтер'єрів ресторанів, квартир і магазинів. На думку деяких фахівців із нетрадиційної медицини, жовтий колір навіть може прискорювати обмін речовин і сприяти більшій ефективності в роботі, адже він асоціюється з працьовитими бджолами.
У той же час важливо враховувати особливості різних відтінків: світлі та приглушені тони створюють відчуття затишку і сімейного щастя. А ось неоновий жовтий навряд чи підійде для основного кольору в інтер'єрі, він може провокувати агресію, якщо перебувавши під його впливом занадто довго.
А ось жовтий фасад будинку буде наповнювати вас радістю та енергійністю щоранку, особливо — у холодну пору року.


Синій


Синій колір — чудовий вибір для спалень, ванних кімнат і коридорів.
У той же час він чудово поєднується з білим кольором або різними відтінками бежевого.
Дослідження показують, що синій колір в інтер'єрі сприяє зниженню артеріального тиску.


Зелений


Зелений — колір природи. Він символізує надію, везіння, спокій і чудово поєднується з іншими кольорами.
Як і у випадку з синім, важливо знати міру,— занадто холодний або темний інтер'єр може пригнічувати або викликати відчуття суму. У той же час зелений сприяє концентрації та підійде для домашнього офісу або вітальні.
Зелений фасад будинку нагадує про весну і заряджає нас душевною рівновагою. Історично зелений вважався кольором фертильності. Звісно, досліджень, які підтверджують вплив кольорів на репродуктивні функції організму, поки немає, але дизайнери нерідко вибирають м'ятні або салатові відтінки для спалень.
Звісно, найефективніше зелений колір впливає на наше самопочуття у тому випадку, коли він присутній не тільки в декорі, але й оточує ваш будинок. 


Фіолетовий


Якщо вам подобається психологічний ефект синього кольору, але блакитні відтінки здаються занадто холодними, зверніть увагу на фіолетовий. Баклажановий колір здавна вважався символом аристократичності та розкоші, тому він підійде для офісу або спальні.
Більш світлі відтінки фіолетового наповнюють нас спокоєм і умиротворенням, нагадуючи про лавандові поля Провансу та теплі літні вечори.
Ще одна важлива особливість фіолетового — те, що він вдало поєднується з зеленим, помаранчевим і червоним, і завдяки цьому пурпурні або баклажанові деталі вписуються у будь-який інтер'єр.


Чорний


Як показують дослідження, чорний колір асоціюється з мудрістю, серйозністю та загадковістю. Невеликі чорні деталі додають приміщенню елегантності, але чорні стіни або фасад будинку можуть викликати пригнічений настрій.
http://special.anywellmag.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад