Синдром overqualified-співробітника

Мрія кожного кандидата - солідне резюме, у якому міститься інформація про дві вищі освіти, декілька курсів підвищення кваліфікації, досвід роботи в шановних компаніях. Вважається, що це - пропуск на будь-яку посаду. Але випадки, коли багаж знань і великий послужний список грають не на користь шукача, - зовсім не фантастика...

Гарне - ворог кращого

Уявіть ситуацію: ви перебуваєте в тривалому (або не дуже) пошуку роботи. Знаючи про те, що хоча ситуація на ринку праці й вирівнюється, але поки що залишається досить непростою, ви не висуваєте занадто завищених вимог. Тобто, якщо на попередньому місці ви займали керівну позицію, то зараз цілком можете погодитися й на лінійну, але зі стабільною зарплатою. Тим більше, робота вам справді потрібна.

І ось ви знаходите вакансію, яка, виходячи з ваших домагань, здається вам досить привабливою. Ваш рівень професіоналізму теж цій посаді відповідає. І не просто відповідає, а навіть перевершує вимоги роботодавця. Йдучи на співбесіду, ви майже впевнені, що робота у вас у кишені. Але рекрутер, всупереч всім очікуванням, виносить негативний вердикт і пояснює своє рішення тим, що ви для цієї посади занадто гарні. Для таких фахівців існує термін overqualified (занадтокваліфковані).

Термін overqualified багатошаровий і детально характеризує працівника як такого, який має прекрасну профільну освіту і, як правило, додаткову; актуальну базу професійних знань; гарний, частіше вузькоспецифічний досвід; бездоганні презентаційні та комунікативні навички й енергію, здатну реалізувати дуже сміливі та складні проекти.

У рекрутменті визначенням overqualified характеризують шукачів, чия область професійних знань і навичок набагато ширша, ніж припускає вакансія, на яку вони претендують. Іншими словами, мова йде про кандидатів, які вже «переросли» пропоновану їм позицію. Роботодавці, як правило, з небажанням беруть таких співробітників, адже не секрет, що прагнення до кар'єрного/ професійного росту закладене у всіх, і відсутність такої можливості рано чи пізно стає для людини проблемою.

Overqualified: брати не будете?

Здавалося б, роботодавець повинен радіти: він одержує прекрасного висококваліфікованого фахівця, так ще й за менші гроші. Але ситуація така, що роботу можуть знайти далеко не всі досвідчені кандидати. Чому?

Є декілька причин, чому керівники побоюються брати «зірок» на лінійні позиції. По-перше, у наявності елементарна недовіра: навіщо такий здатний і досвідчений фахівець хоче працювати на посаді нижче, ніж на попередньому місці? Можливо, він страждає від синдрому хронічної утоми, і тепер йому не під силу відповідальна робота? Який мотив цієї людини? Можливо, перечекати якийсь час, потім шукати нову роботу, чи затримається цей співробітник надовго?

Причини того, що дуже досвідчений фахівець претендує на менше бувають різними: наприклад, утома, бажання звільнити час і організувати «нормальний» робочий графік (піти від ненормованого режиму та надурочної роботи), самореалізація та зміна професійної діяльності, занадто вузька спеціалізація й відсутність адекватної роботи.

З іншого боку, є випадки, коли роботодавець усвідомлено домовляється зі співробітником, пропонує йому посаду нижчу рівня та компетенцій претендента на старті, але через якийсь проміжок часу підвищує співробітника.

Крім того, той співробітник, здібності та навички якого значно перевершують вимоги посади, навряд чи буде мотивований на розвиток. Він уже й без того досить кваліфікований, і йому немає потреби прагнути до подальшого самовдосконалення. А оскільки компанія навряд чи зможе внести якийсь внесок у професійну кар’єру даного співробітника, то звідси виходить, що й високого рівня лояльності від цього працівника чекати навряд чи варто.

Приймати на роботу «занадтокваліфікованих» фахівців не хочуть саме через їхню низьку мотивацію або її відсутність. Такий менеджер не буде зацікавлений у роботі: нудно займатися одноманітною роботою, тим, що давно вже вмієш, а перспектив рухатися та розвиватися, освоювати нові напрямки та технології в рамках поточної посади немає. Як наслідок - відсутність мотивації. Роботодавці ж хочуть мотивованих і лояльних співробітників: можливо, працівник менш кваліфікований, але націлений на розвиток і навчання (підвищення кваліфікації), а, виходить, довше збережеться його мотивація краще працювати та лояльність до компанії.

Окремо варто сказати про адаптацію «занадтокваліфікованого» співробітника в колективі. Незважаючи на те, що в нового працівника є шанс легко влитися в команду, не виключено, що можуть виникнути проблеми з його керівником, рівень кваліфікації якого цілком може виявитися нижчим, ніж у підлеглого.

Якщо новий начальник менш кваліфікований і побоюється здорової конкуренції - overqualified фахівець точно не одержить робоче місце. Якщо керівництво компанії, орієнтуючись на стратегію розвитку свого бізнесу, розуміє, що не може запропонувати фахівцеві такого класу подальше зростання, то воно, швидше за все, перестрахується та візьме менш досвідченого й обдарованого кандидата. Якщо вакантне місце не припускає великої зарплати або преміальних - то навряд чи на нього візьмуть персону в стилі overqualified.

Що робити?

Звичайно, відмова через те, що кандидат занадто гарний для посади, не така образлива, як наприклад через недостатню компетентність. Але питання працевлаштування залишається відкритим. Як же одержати роботу?

Найбільш очевидна порада: якщо ви твердо впевнені в тому, що хочете влаштуватися на посаду нижчу за попередню, то трохи змініть своє резюме. Зрештою, про сертифікат MBA або про проект у великій міжнародній компанії на етапі першого знайомства з роботодавцем можна промовчати. Винятково зі скромності.

Що ще можна порадити с занадтокваліфікованому фахівцеві?

· Запастися терпінням - ви неодмінно знайдете свою роботу або вакантна позиція знайде вас. У крайньому випадку, спробуйте себе в суміжних сферах.

· Почати пошук проектної роботи, чи то тимчасово (один проект) або на постійній основі (проектів багато). У цей час таких пропозицій на ринку достатньо, особливо якщо мова йде про розвиток нових бізнес-напрямків або запуск інноваційних продуктів.

Резюмуючи все вищесказане, можна зробити висновок: робота для досвідченого фахівця знайдеться завжди (і в штаті компаній, і фріланс). Головне - не впадати у відчай під час тривалих пошуків і вірити в себе.

За матеріалами rabota.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад