Будьте уважними: компанії-секти запрошують на роботу

Будьте уважними: компанії-секти запрошують на роботу

Сьогодні є найрізноманітніші уявлення про те, що ж таке компанія-секта. Для простоти можна виділити чотири основних види, за ступенем наростаючої небезпеки.

«Піраміди» і мережні структури з поширення чого завгодно полюють за кожною людиною, яку зможе затягнути в їхні тенета та яка готова без утоми віддавати свої гроші за міфічні послуги - навчання, побудову мережного ланцюжка, товар для нібито вигідного перепродажу.

Компанії з тоталітарним корпоративним режимом, що нав'язують своїм працівникам світогляд і поведінкові стереотипи, називають сектантськими через те, що в них спостерігаються дуже схожі на секту виверти, стрибки та гримаси - скандування, ритуали та компостування мозків. В 2000-х цим прославилися, наприклад, деякі рітейлери мобільного зв’язку та роздрібні мережі магазинів продуктів харчування.

Комерційні структури, засновані на варіативних методиках соціально-психічного програмування, часто функціонують під егідою духовних і відродженецьких рухів - таких, як «Нове життя», «Сінтон», «Нью Ейдж» і безлічі інших. Відбувається маскування зомбодіяльності під високі цілі - виховати нових ідеальних людей.

Нарешті, велику нішу займають справжні релігійні секти, яким хочеться жити багато, харчуватися смачно, рахувати гроші та проникати в найбільш серйозні структури влади та бізнесу. І багатьом це вдається - досить згадати, як пафосно діяла «Аум Сінріке» і чим це закінчилося.

Про четвертий вид у контексті ринку праці говорять і пишуть рідше, ніж про перші три. Справжня релігійна секта намагається не світитися в кадрових агентствах. Пошук персоналу (а точніше - новобранців) відбувається альтернативними шляхами, і вони приводять до успіху.

Зникла пташка?

Процес захоплення полоненого нереально швидкий - варто здобувачеві переступити поріг, і сектанти відразу приймаються за обробку його свідомості. Шукач найчастіше й видихнути не встигає, як йому розпочинають насаджувати дух «родини» і ледве не силою піднімати зі стільця, щоб втягнути в маси. Це запускається програма: відбити звичку до індивідуалізму та закласти в мозок думку - добре лише разом.

Якщо в них виходить «завербувати» людини, то їй доводиться займатися діяльністю секти під виглядом виконання робочих обов'язків. Це лише здається, що можна обмежитися роботою та зарплатою. Сектанти такого не допустять, почнуть поступово обплітати павутиною: все більше та більше часу нещасний працівник буде вимушений присвячувати секті.

Спершу ніби працюючи над книгами, перекладами й іншими матеріалами, а потім секта захопить і неробочий час - доведеться відвідувати всі заходи, оскільки без колективної медитації розпочати та закінчити трудовий день не можна, а в обідню перерву просто необхідно виконати декілька пісень дружним хором, щоб мислення стало млявим. По п'ятницях - «сімейні» чаювання з обговоренням новинок культової літератури, з дискусіями про Істину, Ворогів і, звичайно, з молитвами. Вся ця метушня настільки вас «затопить», що стане ніколи задуматися - що взагалі відбувається?

Секта, я тебе знаю!

Сектанти хитрі, але й ми з вами не вчора народилися. Їх можна розпізнати та вчасно шарахнутися подалі. Головне завдання сектантів - зацікавити потенційного «свого», тоді як нормальні роботодавці, навпаки, не поспішають хапати за руки та пропонувати місце за комп'ютером. Саме туту і криється тонка різниця між першими і другими, і добре б вловити її із самого початку.

Насторожити уважну людину можуть і інші особливості. Наприклад, сектанти однієї групи схожі один на одного звичками та виразами обличчя. Це звичайно впадає в око свіжій людині.

Можна запідозрити недобре, навіть стикнувшись з їхньою надзвичайною привітністю. Погодьтеся, зустрічати незнайому людину так, ніби з'явився втрачений багато років тому родич, не зовсім нормально. Майже з першої хвилини знайомства вони знаходять у шукачеві чудові особистісні риси та розпочинають лестити. Вони постійно посміхаються.

Варто також знати, що сектанти дуже нав'язливі й обов'язково зателефонують навіть тим, хто збіг від них якнайшвидше, - із проханням не поспішати з остаточним рішенням. У них не буває випробного терміну, та й взагалі вони з перших хвилин пропонують відразу все й без хліба - гарну посаду, збільшення до зарплати. На співбесіді практично не цікавляться професійним досвідом, проте відразу переводять розмову на особистість, розкручуючи шукача на відвертість.

Особливий інтерес - його проблеми, невдоволення оточуючими й, звичайно, надія змінити життя. Саме те, що треба! Адже ціль у релігійної секти проста як двічі два - домогтися емоційної та психічної залежності, тому, що попереду глобальне віднімання майна, відрив від нормального світу та повне психічне поневолення. І незабаром порожні та дуже добрі очі колег стануть такими звичними, такими рідними, а сам нещасний працівник сектантської компанії перетвориться на дуже щасливу людину...

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад