Збитки підприємств в Україні зросли до 128 мільярдів гривень

Збитки підприємств в Україні зросли до 128 мільярдів гривень

У поданих платниками деклараціях з податку на прибуток за I квартал нарахування становили 12,2 млрд грн, що вдвічі перевищує показник початку минулого року (5,86 млрд грн).

Поряд зі зростанням сплаченого податку, більш ніж на 4,3 тис. збільшилася кількість збиткових підприємств, яка досягла 8,7 тис. Їх збитки зросли на 22% - зі 105,6 млрд грн до 128,6 млрд грн. Середнє значення податкових збитків на одного платника скоротилося до 14,7 млн ​​грн в порівнянні з торішніми 24 млн грн. За весь 2010 рік підприємства задекларували збитків на загальну суму 42 млрд грн.

Різке зростання збитків в перші три місяці в ДПСУ пояснюють тим, що ст. 6 закону "Про оподаткування прибутку підприємств" дозволяє платникам, які мають негативне значення прибутку протягом року, включати його до валових витрат I кварталу.

"Так буде тягнутися до кінця року - сформується збиток і знову перенесеться на наступний рік, і так до повного погашення", - сказало джерело видання в ДПСУ.

У III-IV кварталах 2010 року діяла заборона на включення 80% збитків до валових витрат. У 2011 році обмеження було зняте.

"І серед збиткових компаній є економічно активні, і нам було б простіше виходити на перевірки не раз на 3 роки, а хоча б щорічно", - повідомило джерело.

За даними ДПСУ, найбільші збитки показали транспортна галузь, оптова торгівля, роздрібна торгівля побутовими товарами, будівництво, аграрний сектор в частині вирощування зернових і технічних культур.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад