П'ять професій, які витисне комп'ютер

П'ять професій, які витисне комп'ютер

Незважаючи на те, що попит на певні професії знижується, рекрутери переконані, що до повного зникнення більшості професій ще далеко. Людська праця, принаймні найближчим часом, не буде повністю витиснута технологіями.

Однак через розвиток технологій ряд професій перебувають на межі зникнення вже сьогодні.

Листоноша

Одна з вимираючих професій у сучасному світі - це листоноша. Зараз, коли є можливість надіслати листа електронною поштою, необхідність у паперових посланнях, а заодно й у тих, хто їх розносить, практично зникла. Усе менше стає й тих, хто передплачує газети та журнали, тому доставка преси популярністю не користується.

Туристичний агент

Незважаючи на наплив абітурієнтів у туристичних вишах країни, професія, швидше за все, незабаром може перетворитися в атавізм. Випускники факультетів туризму ризикують залишитися без перспектив працевлаштування. Справа в тому, що потреба в тур агентах зникає з тієї простої причини, що відпочинок стало простіше організовувати через Інтернет, без посередників. Уже зараз можна забронювати номер на сайті готелю, не використовуючи послуги туристичних агентств. Безліч відпускників воліють також купувати квитки на літак через Інтернет. Технології вдосконалили процес реєстрації та продажу авіаквитків, скоротивши тим самим витрати на персонал авіакомпаній.

Типографський працівник

Незабаром типографські працівники якщо й не зникнуть повністю, то їхня чисельність значно поменшає. У першу чергу постраждають поліграфічні працівники та друкарі. Пов'язане це з тим, що усе більше людей віддають перевагу книгам в електронному форматі. Немає необхідності витрачатися на дорогі друковані видання та складати вдома численні томи.

Під погрозою вимирання також перебувають і коректори. Платити людині за пошук помилок у текстах стає усе менш вигідним, оскільки зараз цим можуть займатися програми-спеллери. Єдине, що втримує професію на плаву, - це недосконалість подібних програм.

Продавець

Уже зараз настільки розповсюджена раніше професія продавця вважається зникаючою в Європі й Америці. Пов'язане це в першу чергу з ростом популярності Інтернет-магазинів.

У нас галузь Інтернет-торгівлі поки розвинена значно менше, однак аналітики пророкують мережним «магазинам на дивані» велике майбутнє. А виходить, багатьом працівникам торгівлі у швидкому майбутньому доведеться перекваліфікуватися.

Кресляр

Якщо раніше побудовою планів, графіків, схем, таблиць і креслень займалися цілі відділи, то сьогодні з цією роботою успішно справляються численні комп'ютерні програми.

Архітектори, інженери та дизайнери тепер можуть робити всі необхідні розрахунки за допомогою комп'ютера. Необхідність малювати лінії олівцем на ватмані також зникає - тепер всі лінії намалює професійна програма.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад