Податковий кодекс продовжує руйнувати малий бізнес

Податковий кодекс продовжує руйнувати малий бізнес

За словами заступника голови податкової служби Олександра Клименка, припинить свою діяльність лише бізнес, який, знаходячись на спрощеній системі, був задіяний в схемах мінімізації податків. З 1,1 млн "спрощенців" тільки 400 тис. осіб-СПД мають договірні відношення з юрособами, що перебувають на загальній системі оподаткування. Витрати на купівлю товарів, робіт і послуг у таких "спрощенців" з 1 квітня заборонено включати у валові витрати, пише Комерсант-Україна.

"Є підстави стверджувати, що 170 тис. з них насправді є найманими співробітниками і зареєстровані платниками єдиного податку тільки з метою економії витрати працедавців",- заявляв Клименко. Масову ліквідацію бізнесу в ДПС пояснили тим, за 2010 рік загальна кількість підприємців (включаючи юросіб на єдиному податку виросла на 50 тис. - до 2,7 млн.

У той же час експерти вважають, що саме Податковий кодекс, ключові норми якого набули чинності 1 січня і 1 квітня, сприяв скороченню кількості підприємців. Норма про обмеження включення у валові витрати витрати на операції зі "спрощенцями" спонукала частину бізнесменів піти з ринку, вважає секретар Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловский.

За оцінками фахівців, до кінця року кількість приватних підприємців, що припинили діяльність, складе 250-300 тис.

Нагадаємо, що після введення в дію окремих норм Податкового кодексу безробіття в Україні з 1 січня по 1 березня 2011 року збільшилося більш ніж на 13%

Джерело ТСН

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад