Три з п'яти керівників компаній "за" психологічне тестування потенційних співробітників

Три з п'яти керівників компаній

Фахівці порталу Superjob.ru з'ясували, чим керуються роботодавці, влаштовуючи подібні співбесіди. 60% роботодавців таким чином перевіряють шукачів на наявність шкідливих звичок, виявляють їхні здібності до монотонної роботи та творчий потенціал. "Психологія особистості має величезне значення в роботі, спілкуванні в колі клієнтів і колег"; "Такий тест дозволяє одержати більш повне уявлення про навички та знання кандидата", - впевнені роботодавці.

Шукачі схвалюють використання психологічного тестування на співбесіді не так часто (47%). На їхню думку, таке тестування "дозволяє додати до портрета шукача нові риси".

На відміну від них 23% представників компаній, відповідальних за підбор персоналу, і 34% шукачів вважають, що співбесіда - не те місце, де потрібно лізти в душу. Найбільші заперечення опитаних викликає інтерпретація результатів таких тестів, а також те, що нерідко вони проводяться людьми, які не мають психологічної освіти: "Щоб застосовувати психологічне тестування, у штаті повинен бути кваліфікований психолог, а не бухгалтер-секретар-кадровик в одній особі!"; "На мій погляд, істеричних і нестриманих кандидатів можна визначити під час звичайної тривалої бесіди".

Крім того, деякі шукачі, які стикнулися у своїй практиці з подібними тестами, зазначають, що вони погано впливають на настрій кандидатів: "Я проходила таке тестування, після нього цілий день голова болить і нестійкий психологічний стан. Втрачається координація руху. Після тестування люди виходять бліді та налякані".

Завагалися з відповіддю на поставлене запитання 17% представників компаній і 19% шукачів: "З одного боку, великий плюс, коли роботодавець має психологічний портрет кандидата та може судити про його відповідність пропонованим вимогам. Але дані тесту не завжди можуть бути об'єктивними, тому що кандидати перебувають у незвичних для себе умовах, для багатьох - психологічно некомфортних"; "Ставлюся нейтрально. До того ж будь-які тести можна перехитрити".

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад