Яких фахівців не вистачає Україні, та скільки компанії готові їм доплатити

Яких фахівців не вистачає Україні, та скільки компанії готові їм доплатити

Щоб викрутитися і утримати персонал, роботодавці піднімають зарплати або набирають більш дешеві кадри. Найскладніше доводиться промисловим виробництвам, агросектору, будівельникам і компаніям HoReCa (громадського харчування та готельного господарства).

Ресторани

Літня нестача кадрів це звичайна ситуація для ресторанів. Але ще більше проблема ускладнилася після запровадження безвіза, кажуть експерти. Наших людей активно набирають Болгарія, Іспанія, Португалія, Хорватія, Чорногорія. Запрошують в основному кухарів, мийників, прибиральниць. Рідше офіціантів і адміністраторів (потрібне знання мови). До речі, всіх їх набирають ще й заклади в курортних українських містах: Затока, Коблево, Одеса.

«Є непогані кухарі, офіціанти, які взимку працюють в Буковелі, а влітку в Одесі. Хороших спеціалістів намагаються утримати. Справляються ресторатори просто – намагаються не брати на роботу «гастролерів», мотивують персонал (% від продажів, премії), нематеріальна мотивація (корпоративи, подарунки). І інші методики роботи з персоналом», – розповіла гендиректор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Перевізники

Серйозні проблеми виникають і в транспортній галузі. Якщо на початку літнього сезону там ще сяк-так справляються з нестачею водіїв, то вже до кінця літа ситуація вкрай загострюється. Людей переманюють як іноземні перевізники, так і наші, що залишилися без працівників.

«З серпня зерновози та бензовози, як правило, простоюють без водіїв. Це пов'язано зі збором врожаю. У пік сезону конкуренти починають перекуповувати залишки водіїв», – зазначив директор групи компаній Prime Дмитро Леушкін.

В першу чергу транспортні компанії вирішують кадрові проблеми за рахунок водіїв-початківців. У далекобійники беруть колишніх таксистів і навіть маршрутників. І ті погоджуються, так як водити фуру вважається більш престижно та краще оплачується.

Навантажувачі

Аналогічні проблеми й в сегменті водіїв навантажувачів або штабелерів (різновид складської техніки). Тут постійно відкрито близько 300 вакансій, говорять експерти. Отримавши необхідний досвід, водії часто їдуть на заробітки в Європу. А місцеві та іноземні компанії в Україні змушені брати на роботу новачків і стають кузнею кадрів. Іноді в буквальному сенсі цього слова: представництва іноземних компаній навчають наших водіїв, а потім відправляють працювати до ЄС фахівців «під ключ».

Зараз зарплата водія навантажувача варіюється від 8 000 грн до 16 000 грн на місяць. В середньому такі кадри не затримуються в одній компанії довше 6-12 місяців. Як тільки набираються досвіду, одразу відправляються в Польщу, Чехію та Німеччину.

«Окремі підприємства пропонують зарплату до 20 000-25 000 грн. Все залежить від стажу, резюме та універсальності кандидата. Зараз всі скорочують витрати, і якщо співробітник може поєднувати декілька функцій, наприклад, комірник, водій навантажувача та штабелера, то і ставка у нього буде вища», – розповів керівник ДК «Логістик Форкліфт» Станіслав Дерець.

У компаніях відзначили, що з недавніх пір інтерес до навантажувачів проявляють не тільки чоловіки, а й представниці прекрасної статі. «Деякі компанії на певні види нешвидкісних робіт, наприклад, на штабелювання, беруть саме дівчат, оскільки вони працюють акуратніше, відповідальні, не поспішають», – додав Дерець.

Будівельники

Не менше проблем з кадрами і у забудовників. Найбільше на об'єктах не вистачає:

  • будівельників,

  • токарів,

  • слюсарів,

  • кранівників,

  • плиточників,

  • зварювальників.

У боротьбі за хорошого працівника доводиться боротися з колегами в Польщі, Чехії, Литві та навіть Ізраїлі. В Україні їх зарплата в середньому варіюється від 15 до 20 тис. грн, а за кордоном це $ 1,5-2 тис. на місяць. Чим вища кваліфікація працівника, тим більше йому готові платити. Але навіть без досвіду роботи рівень зарплат гідний, кажуть експерти.

«Кількість заробітчан з року в рік зростає, адже безвіз створив умови для маятникової міграції. Зазвичай їдуть працювати на 3-6 місяців, дуже часто залишаючи проекти в Україні. Причина проста – висока оплата праці. Там година роботи обчислюється десятками доларів, а в Україні ледве сягає $ 7-10. До того ж, хороших фахівців, як правило, чекає гідний соцпакет: умови для проживання, страховка», – розповіла головний редактор онлайн-видання про новобудови 3m2 Вікторія Берещак.

Щоб утримати фахівців, девелопери змушені піднімати зарплати в рази. Зрозуміло, що цей стримуючий фактор спрацює не з усіма. До того ж, в якийсь момент компанії припинять збільшення зарплати.

«Ще одна проблема – небажання молоді здобувати робітничі спеціальності. Це непрестижно. Плюс рівень профтехосвіти залишає бажати кращого. Немає сучасної матеріально-технічної бази, ресурсів для якісної підготовки. Немає і конкуренції серед навчальних закладів», – каже Берещак.

Скільки доплатять

Не секрет, що Україна не дотягує до європейського рівня оплати праці. Але гострий дефіцит кадрів все ж змушує наші компанії переглядати свої зарплатні пропозиції, щоб хоч якось утримати тямущих працівників. Проте очікування по зарплаті здобувачів все ще перевищують ту планку, яку готовий гарантувати роботодавець.

«В основному сезонні роботи – це агросектор і сфера гостинності. Часто шукають офіціантів, покоївок, кухарів, барменів. Взимку одні регіони, влітку – інші, цілий рік набирають персонал круїзні лайнери. Круглий рік шукають будівельників, працівників в теплиці, на конвеєрах, складальників врожаю. Наші компанії більш-менш розуміють, хто і куди може поїхати – піднімають зарплати, переглядають мотивацію, виплачують премії», – розповіла hr-експерт сайту rabota.ua Тетяна Пашкіна.

Зарплатний фактор для українських робітників – це найважливіше. При отриманні в Україні гідних окладів люди стануть рідше виїжджати за кордон.

«У категорії «Робочий персонал» в 2018 році зарплатні пропозиції виросли на 42%, у виробництві – на 38%. А ось в сферах «Будівництво», «Туризм, готелі, ресторани» – на 20% і 15% відповідно. Для зменшення відтоку трудової сили за кордон позитивна динаміка збережеться і посилиться. Співробітники повинні мати перспективи кар'єрного зростання та можливості для професійного розвитку, бути впевненими в стабільності компанії. Ці критерії є пріоритетними для більшості претендентів при виборі роботи», – каже pr-менеджер HeadHunter Україна Юлія Дрожжина.

https://ubr.ua/

 

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад