Скільки днів на тиждень хочуть працювати співробітники і чому?

Скільки днів на тиждень хочуть працювати співробітники і чому?

Роботодавець дивиться з позиції того, як зробити роботу бізнесу максимально ефективною. Співробітник же хоче зробити своє життя максимально ефективним і водночас комфортним, враховуючи, крім роботи, й інші сфери життя.
HeadHunter Україна дізнався у користувачів порталу hh.ua, в якому ритмі вони працюють на даний момент, а в якому – їм було б максимально комфортно.
Більшість (71%) респондентів на момент проведення опитування працювали на одній роботі. Майже чверть – мали підробіток на додачу до основної діяльності. 4% – працювали на декількох роботах. 1% – вибрали варіант «інше».
82% учасників опитування зазначили, що працюють за 5-денним графіком. Тільки 2% працюють 4 дні на тиждень. 6% працюють у режимі шестиденки. 5% – позмінно. 3% – самостійно регулюють свій робочий графік. Решта 2% відзначили варіант «інше».
Який графік респонденти вважають найкомфортнішим?
З'ясувалося, що явного лідера серед запропонованих варіантів не було. Проте є три формати, які найбільш комфортні для значної кількості респондентів.
До цієї трійки увійшли:
● графік, при якому людина самостійно регулює свою зайнятість, – 41%;
● 4-денний – 30%;
● 5-денний – 25%.
Прихильників позмінного графіка виявилося небагато – 3%. І зовсім мало тих, кому комфортно працювати за 6-денним графіком або ж за будь-яким іншим (0,3%).
Скільки днів на тиждень хочуть працювати співробітники і чому?
Прихильники 4-денного робочого тижня аргументують свій вибір тим, що такий графік – ідеальне співвідношення роботи та дозвілля. Вони зазначають, що третій вихідний, з одного боку, дозволяє відвідати державні інстанції, які працюють 5 днів, приділити час вирішенню особистих питань, відпочити і відновити сили. З іншого боку, можливість відпочити дозволила б їм працювати більш ефективно у цих чотири дні.
Прихильники звичного 5-денного робочого тижня вважають, що такий графік доречний саме через його поширеність. Респонденти зазначають, що він дисциплінує, а також зручний для комунікації з клієнтами, оскільки більшість компаній теж працюють 5 днів на тиждень.
Ті, хто відзначив 6-денний робочий тиждень як комфортний, зробили це у зв'язку з тим, що через велике навантаження вони не встигають виконувати всі завдання у 5-денний термін і їм потрібен ще один робочий день, щоб працювати у більш спокійному темпі.
Ті, хто назвав позмінний графік роботи комфортним, аргументують свій вибір схожими причинами з тими, хто вибрав 4-денний. І, на їхню думку, основний плюс у тому, що є можливість використовувати будні не тільки для роботи: коли є потреба, можна відвідати держустанови, які працюють 5 днів на тиждень; взяти додатковий проект; відпочити або ж просто провести день на власний розсуд.
Ті ж, хто волів би самостійно регулювати свій робочий графік, зазначають, що плюси закладені уже у самому формулюванні – можна самостійно вирішувати, коли працювати, а коли займатися особистими питаннями. Плюс до цього – не потрібно відсиджувати робочі години, коли фактичної роботи немає. Прихильники вільного графіка також зазначають, що він особливо зручний для творчої роботи і роботи, пов'язаної з комунікаціями.
Таким чином, можна виділити дві важливі тенденції:
По-перше, співробітникам не вистачає часу для вирішення особистих питань. По-друге, те, що більшість компаній працюють також 5 днів на тиждень, а це з одного боку, зручно для комунікації з клієнтами і підрядниками, з іншого – є причиною того, що людям не вистачає часу для вирішення особистих моментів, пов'язаних з відвідуванням інших інстанцій (банків, лікарень тощо). У зв'язку з цим, багато хто віддав би перевагу 4-денному робочому тижню або можливості самостійно регулювати свій робочий графік.
Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у серпні 2018 року. В опитуванні взяло участь 640 респондентів з різних регіонів України.
https://khmelnitsky.hh.ua/article/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад