Підвищення зарплат в Україні: за що люди отримують надбавки

Підвищення зарплат в Україні: за що люди отримують надбавки

У ТОП-3 основних факторів, що підштовхують людей до зміни роботи, також увійшли відсутність можливості професійно розвиватися і некомфортна атмосфера в колективі 63% і 44%, відповідно.

За останні три роки доходи українців сильно просіли, а постійні підвищення цін, перш за все, на комунальні послуги та продукти харчування, змушують громадян шукати більш дохідні місця роботи. У тому числі за кордоном, чому посприяв безвізовий режим з ЄС. Відтік фахівців за кордон і поступове відновлення економіки призвели до виникнення дефіциту кадрів у багатьох галузях.

За словами кадровиків, у ситуації, що склалася працівники отримують можливість диктувати свої умови роботодавцю, в тому числі за розміром своєї зарплати.

Проте очікування українців, за словами фахівця HeadHunter Україна Катерини Криворученко, виявляються приблизно на 10-20% вище за рівень, який готові їм платити компанії.

«Працівник при переході в іншу компанію вважає, що його зарплата повинна бути вища колишньої на 30%, проте в реальності домогтися цього вдається далеко не всім», зауважила вона.

Кому підвищують

За даними HeadHunter, в першій половині 2017 року майже половина компаній (44%) заявили про підвищення зарплати своїм співробітникам причому в 23% всім співробітникам. У той же час у другій половині року більше половини опитаних співробітників заявили, що у них не було перегляду оплати праці.

Там, де все-таки підвищували оплату, це робили точково тільки найбільш ефективним співробітникам (приблизно в кожної п'ятої компанії). Тільки кожен десятий отримав надбавку до окладу. Найчастіше підвищення було незначним: більш ніж на 30% зарплати збільшували лише 10% компаній.

За словами кадровиків, в цьому році зростає попит на робочу силу, і відповідно, піднімається оплата праці з ряду напрямків. Наприклад, у аграріїв (агроном, механізатор та інші робочі спеціальності), за робочими спеціальностями дуже потрібні автослюсарі та допоміжний персонал.

Як повідомив менеджер зі зв'язків з громадськістю Work.ua Павло Костур, пропозиції роботодавців навіть перевищують побажання претендентів у категоріях «IT, комп'ютери, інтернет» і «Будівництво, архітектура». Тут за останній рік пропозиції зарплати у вакансіях почали перевищувати побажання в резюме. Так, будівельникам готові платити в середньому 11 465 грн, програмістам 10 640 грн, що більше побажання претендентів на 0,6% і 4%, відповідно.

Втім, за словами HR-експерта ресурсу з працевлаштування rabota.ua Тетяни Пашкіної, кваліфіковані програмісти можуть отримувати в середньому 20-50 тис. грн.

«За останній рік заробітні плати в сфері будівництва, пропоновані роботодавцями, виросли з 8 759 грн до 10 296 грн. Зростання склало 18% і, швидше за все, роботодавцям доведеться платити ще більше, тому що на українських будівельників у Європі великий попит і заробити там можна не 300 євро, як в Україні, а від 1000 євро й вище, залежно від кваліфікації», розповів експерт ринку праці Сергій Марченко.

Уже традиційно компанії готові переплачувати представникам робітничих професій. За словами Тетяни Пашкіної, попит на них за рік зріс утричі. Потрібні слюсарі, швачки, різноробочі, майстри на СТО, працівники для меблевого виробництва. На цих же фахівців є попит і за кордоном в Польщі, Румунії, Угорщині. При середній зарплаті в Україні для кваліфікованих робітників 10 тис. грн, за кордоном їх праця цінується в три рази вище.

Значно зріс попит на фахівців з логістики. Кадровики пояснюють це подорожчанням транспортування товарів і тепер від досвіду співробітника багато у чому залежить кінцева вартість доставки. Тому молодий фахівець може отримувати 7-8 тис. грн, а більш досвідчений співробітник вже 10-15 тис. грн. Знання мови піднімає цю планку відразу до 20 тис. грн.

Для порівняння: майстер СТО тепер може отримати ті ж 15-20 тис. грн. Але швидше за все підвищують зарплати торговцям. В середньому їх оклади виросли на 15-17% за рік і стартують від 10 тис. грн. Але тут оплата праці чітко прив'язана системою бонусів до кінцевого результату (% від реалізованої продукції). Тому хороший фахівець може отримувати по 30-50 тис. грн.

Роль бонусної складової у зарплаті в цілому збільшилася: компанії готові гідно платити співробітникам, які продукують їх дохід. Це не тільки менеджери з продажу, а й ключові для підприємств підрозділи виробництво, логістика, юристи та навіть маркетинг. Крім того, роботодавці намагаються віддавати перевагу іногороднім працівникам, вважаючи, що вони активніші у роботі.

Система бонусів активно застосовується і для топ-менеджерів, чиї апетити сформовані колишніми окладами в $ 4-5 тис., але через велику кількість вільних управлінців на ринку їм пропонують відносно невеликі ставки в 25-26 тис. грн, а решту доплачувати за результатами діяльності компанії.

Надлишок бухгалтерів також не дозволяє реалізуватися їх зарплатні очікування. На початок листопада в категорії «бухгалтерія, аудит» цей розрив збільшився в порівнянні з минулим роком і становить понад 26%.

Схожа ситуація в категорії «охорона, безпека»: роботодавці пропонують в середньому 6 437 грн, тоді як здобувачі хочуть отримувати на 43% більше 9 215 грн. Ця нерівномірність свідчить про перенасиченість ринку такими фахівцями. Роботодавці можуть вибрати співробітника з більш низькими зарплатними очікуваннями.

За словами керівника проекту «Премія HR-бренд Україна» HeadHunter Ukraine Лариси Оніпко, останній тренд підвищення попиту на медперсонал. Оскільки в сусідній Польщі для роботи медсестрою досить диплому й паспорта. У той ж час приватні клініки готові платити багато тільки дуже хорошим фахівцям. Відомі випадки, коли «виписували» лікарів з-за кордону на $ 5-7 тис., які вони отримували у себе вдома, але за рахунок різниці в курсах валют для них це вигідна надбавка.

Що стосується фармацевтичної промисловості, то як свідчать дані компанії «Фарма Персонал», до жовтня 2017 року понад 80% фармкомпаній змінили рівень зарплат. В середньому зростання з початку року склало 8,8%. Наприклад, зарплата медпредставника на руки становить близько 13 тис. грн. Таким чином, приріст рівня заробітної плати компенсує інфляцію, але реальні доходи співробітників фармкомпаній не підвищилися. На 2018 рік майже 85% компаній знову планують підвищувати зарплати, в середньому на 9,4%, оскільки на ринку відзначається гостра конкуренція за персонал через дефіцит кваліфікованих співробітників на зростаючому ринку.

«Підвищення зарплати відчувається. Але роботодавці не можуть підвищувати оклади часто. Роботодавці намагаються вести роз'яснювальну роботу. Тиснуть на свідомість про сплату податків у рідній країні, лякають ризиками роботи за кордоном (нелегальне працевлаштування, втрата кваліфікації)», розповіла Лариса Оніпко.

https://hrliga.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад