Колекторам спростили доступ до грошей українців

Колекторам спростили доступ до грошей українців

Практика продажу безнадійних боргів спеціалізованим компаніям - досить поширене в світі явище. Використовується вона переважно в банківському секторі і в ситуації, коли процес стягнення боргу стає проблематичним і пов'язаний з тривалими і дорогими процедурами.

 

Колектори стали використовувати більш жорстокі методи залякування

«В Україні, крім заборгованості за кредитами банків, що лопнули, які становлять десятки мільярдів гривень є ще друге джерело боргів - заборгованість споживачів за комунальні послуги», - розповів старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.

 

За словами експертів, в країні активно став розвиватися бізнес зі стягнення боргів. Чому сприяло прийняття змін до різних законах. При цьому закону, що регламентує діяльність самих колекторів, як і раніше немає. Тому колекторські фірми не завжди працюють в правовому полі, а їхні вимоги оскаржуються в судах.

 

Держава проти боржника

За словами юристів, єдина законна функція колекторів - це письмово нагадувати боржникам про залишок боргу, але багато переступають цю межу. Чому сприяє недосконалість законодавства і потурання всіх контролюючих органів. Ідеї ​​врегулювати колекторський ринок у влади виникають з року в рік, але через відсутність нормативної бази, за оцінками експертів, 20-30% цього ринку знаходяться в тіні.

 

Нацфінпослуг повторно перевірить українські фінансові компанії

«З огляду на, що правоохоронна система зараз практично паралізована реформуванням і переатестації, сподіватися на захист держави від неправомірних дій колекторів не доводиться», - зауважив Кравець

 

Юрист відзначає, що процедури стягнення боргу зараз врегульовані як Цивільним кодексом, так і законом про виконавче провадження. А існуючі законопроекти про колекторську діяльність по суті розв'язують руки колекторам.

 

Крім того вже прийняті законодавчі зміни значно полегшують цю діяльність. Наприклад, до цих пір, якщо суд виносив рішення на користь банку, стягнути кошти могла тільки державна виконавча служба.

 

«Проблема приватних виконавців дуже скоро постане перед боржниками, буквально через 2-3 місяці. Тому що зараз дуже важко проконтролювати правомірність дій приватного виконавця », - говорить юрист.

 

За його словами, приватні виконавці працюють за принципом екстериторіальності. А тому виконавець з Херсона або Миколаєва цілком може проводити стягнення майна десь в Чернігівській області. А щоб ознайомитися з матеріалами справи, доведеться їхати в Херсон чи Миколаїв.

 

Коли влада зважаться на виселення українців із квартир

Тепер, щоб відкрити виконавче провадження, стягувач має заплатити аванс (10% суми боргу). Крім основного винагороди заробіток приватних виконавців може включати і додаткове, розмір якого буде встановлювати стягувач.

 

Тому можуть бути великі зловживання з боку приватних виконавців.

 

«Приблизно 95-96% рішень суду про стягнення боргів не виконується. Тому говорити про те, що всі 100% стягувачів фінансуватимуть роботу виконавців без гарантії результату - абсурд. Вони напевно спробують додатково зацікавити виконавця, щоб стягнути борг напевно », - вважає керівник консалтингової компанії William-Іnvest Expert Віктор Медведь.

 

вони ставлять пастку

Українські суди досі під зав'язку забиті позовами банків за непогашеними кредитами. І хоча закон забороняє відчужувати майно по валютних боргах, нотаріуси та держреєстратори не звертають на це уваги.

 

За словами Ростислава Кравця, таких випадків вже десятки тисяч. Банки продають мільярдні борги за валютними кредитами, а фінкомпанії вилучають майно і перепродують його кілька разів пов'язаним особам за ціною, яка в кілька разів нижче ринкової вартості. А потім переоформляють це майно на себе.

 

Звідки береться небезпечна їжа в українських супермаркетах і ресторанах

Незважаючи на те, що немає рішень про виселення в будинку боржників приїжджають міцні хлопці і викидають людей на вулицю. Це може привести до того, що громадяни перестануть вірити державі і будуть вирішувати проблеми поза правовим полем.

 

«Тим часом, за нормами Цивільного кодексу, стороною стягнення застави за кредитним договором (а не займу) може виступати тільки юридична особа з відповідною ліцензією. Тому переуступка вимоги фізособам незаконна », - запевнив Ростислав Кравець.

 

Але правоохоронці часто не діють, тому все, що залишається - йти до суду. Тут на стороні боржника норми закону про відповідальність за вимагання та примус до виконання цивільно-правових договорів.

«Все не так безнадійно. Є механізми захисту. Наприклад, можна оскаржувати переуступки та переоформлення майна. Як показує судова практика, позитивних рішень про повернення майна, відібраного фінкомпаніями досить багато. Але для цього треба активно захищати свої права, а не чекати, що хтось їх захистить за вас », - підкреслив Кравець.

 

Що стосується боргів по ЖКГ, то тут головна загроза - наказне провадження. Як уже писав UBR.ua, будь-який постачальник послуг за борги споживача може подати в суд і в порядку наказного провадження (без участі сторін) отримати рішення про стягнення боргу.

 

«З огляду на, що судді перевантажені справами в 5-6 разів від максимально можливої ​​межі, вони не часто вникають в подробиці справи і намагаються швидше вирішити суперечку», - пояснив Кравець.

 

В Україні змусять двічі платити за дешеві заставні квартири

Тому, за словами юриста, вже нерідкі випадки, коли суди вирішують стягнути борг з колишніх власників житла. Причина в тому, що нові власники квартир не платять за комуналку, а постачальник не знає про зміну власника і вимагає гроші з тих, хто у нього значиться в базах даних.

 

В результаті колишні власники квартири дізнаються про те, що трапилося тільки, коли їх зупиняють на кордоні або накладають арешт на їхнє майно. Тому знову доводиться доводити в суді свою правоту.

 

Таке трапляється і з базами даних по боржникам банків. Колектори не мають права вносити зміни в бази даних. Тому навіть якщо кредит давно погашений, але в базі з якоїсь причини людина вказаний як боржник йому будуть продовжувати дзвонити.

 

«Немає контролю методів стягнення боргів. Тому треба регламентувати цю роботу колекторів, аж до ліцензування. Наприклад, ліцензії в охоронних фірмах зіграли свою позитивну роль. Коли стояло питання про порушення ліцензійних умов і встановлених нормативів, охоронні компанії, що брали участь в рейдерських захопленнях, знімалися і йшли з об'єктів », - розповів Віктор Медведь.

 

За словами експертів, потрібна фінансова та юридична відповідальність колекторів. Наприклад, через загрозу Кримінальний кодекс передбачає відповідальність, але такі випадки як правило, не розслідуються.

 

«Підстав приходити додому до боржника у колекторів немає. Протистояти їм можна, блокуючи номери, з яких вам телефонують (як правило у кожної колекторської фірми їх не більше десятка). А також повне ігнорування письмових звернень. Обов'язково припиняти розмову з колекторами після подання дзвонить. Не треба витрачати на них час », - радить Ведмідь.

 

Виживають з дому: колектори придумали новий спосіб вибивання боргів

Як розповів екс-міністр ЖКГ 2007-2010, голова «Спілки власників житла України» Олексій Кучеренко, система стягнення боргів працює, коли боржників мало. А коду їх багато, то компанії-постачальники послуг бояться соціального протесту і не дуже стараються у вибиванні боргів за ЖКГ.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад