Міліцейські вузи потребують докорінної перебудови

Міліцейські вузи потребують докорінної перебудови

Протягом останніх двох років 12 відомчих вищих навчальних закладів отримали з державного бюджету 1,3 млрд. грн., витративши ці кошти на підготовку понад 13,7 тис. фахівців щороку. Однак лише половина випускників залишалася на службі в органах внутрішніх справ. Решта дипломованих спеціалістів випускалася з правом вільного працевлаштування, без будь-якого врахування можливостей і потреб ринку праці.

Неефективне управління системою підготовки кадрів для органів внутрішніх справ, відсутність практичних заходів з реорганізації обтяжливої для держбюджету мережі вищих навчальних закладів призвела до щорічного збільшення кількості фахівців з вищою освітою та розпорошення бюджетних коштів на їхнє утримання. При цьому укомплектованість кваліфікованими кадрами правоохоронних органів не покращувалася.

Аудитори зазначили, що правовий механізм формування держзамовлення у цих закладах є недосконалим. На сьогодні МВС є заручником створеної громіздкої системи відомчої підготовки кадрів. Майже 40 % вищих навчальних закладів МВС не були акредитовані за статусом вищого закладу освіти, а три з них не пройшли акредитацію за спеціальностями і не підтвердили відповідності державним вимогам і стандартам освіти. Відомчі університети, які раніше були спеціалізованими вищими школами з підготовки профільних спеціалістів для правоохоронних органів, не повністю відповідають вимогам чинного законодавства у сфері ліцензування та акредитації, що призвело до низки порушень при наданні освітніх послуг. У результаті, у 2009-2010 роках було випущено 225 фахівців, на підготовку яких витрачено понад 2 млн. гривень, але відповідність рівня підготовки правоохоронців державним акредитаційним вимогам за отриманими спеціальностями офіційно не підтверджена.

"Водночас призначення ряду керівних кадрів відбувалося за принципом можливості працевлаштування звільнених у запас полковників та генералів внутрішніх справ, - наголосив на Колегії Голова Рахункової палати Валентин Симоненко. - І про це треба говорити відверто. Замість того, щоб готувати фахівців середньої ланки, сержантів, які добре знатимуть свою справу і яких чекають у кожному мікрорайоні, освітня система МВС плодить дорогих випускників з вищою освітою для реєстрації на біржі праці".

Незадовільне управління освітянською складовою в системі МВС стало причиною того, що бюджетні призначення спрямовувалися не на оптимізацію відомчої системи підготовки кадрів, а на збільшення будь-якими шляхами видатків на утримання 12 навчальних закладів. У результаті, Міністерством у 2009-2010 роках були допущені бюджетні правопорушення на суму понад 35 млн. грн., неефективно використано більш ніж 48,5 млн. гривень.

Лише останнім часом МВС почало здійснювати конкретні кроки, спрямовані на виправлення негативних тенденцій у сфері відомчої освіти. Колегія Рахункової палати вважає, що нагальною необхідністю є продовження кардинальної перебудови існуючої системи підготовки кадрів у вищих навчальних закладах МВС з урахуванням реальних кадрових потреб галузі.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад