Власний бізнес чи високооплачувана робота?

Власний бізнес чи високооплачувана робота?

Структура витрат є показником рівня та якості життя населення. По тому, які блага може дозволити собі людина, а на чому змушена економити, можна судити про її матеріальну забезпеченість. І якщо в розвинених країнах на продукти харчування, предмети першої необхідності та комуналку представники середнього класу витрачають не більше 40% щомісячного доходу, то в Україні ці витрати часом досягають 80%. Зростання цін, інфляція та падіння рівня життя призводять до поступового зникнення в Україні середнього класу. Це підтверджують дані опитування Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Як показало опитування, більшість «білих комірців» досить низько оцінюють своє матеріальне становище. Двом із п'яти грошей вистачає тільки на їжу і предмети першої необхідності. Стільки ж офісних співробітників, крім їжі та одягу, можуть дозволити собі покупку дрібної побутової техніки. У кожного сьомого є гроші на те, щоб купити будь-яку побутову техніку, меблі або зробити ремонт. Троє зі ста можуть здійснювати особливо великі витрати, такі як покупка автомобіля або нерухомості. І лише один зі ста відніс себе до числа тих, хто ні в чому собі не відмовляє.

Згідно з результатами опитування, матеріальне становище безпосередньо залежить від посади, яку займає офісний співробітник. Витрати лінійних фахівців і менеджерів середньої ланки рідко виходять за рамки покупки побутової техніки та ремонтів, тоді як топ-менеджери значно частіше здійснюють покупку автомобіля або нерухомості. Також вищий відсоток топів серед тих, хто ні в чому собі не відмовляє.

Які варіанти для поліпшення фінансового становища представляються українцям найбільш реальними? Більшість «білих комірців» мислять прагматично. На думку кожного другого, більше шансів розбагатіти у тих, хто зважився відкрити власний бізнес. Трохи менше половини вважають, що хороші гроші можна заробити, виїхавши за кордон, і ще третина впевнені, що високооплачувану роботу можна знайти в Україні.

Ті, хто не бажає працювати і домагатися успіхів своєю працею, покладаються на удачу. Кожен третій мріє опинитися в потрібному місці в потрібний час, кожен сьомий вдало вийти заміж або одружитися, а кожен восьмий виграти в лотерею. Практично кожен десятий упевнений, що заробити великі гроші в Україні чесним способом неможливо, тому єдиний варіант розбагатіти піти на злочин. Ще 10% опитаних вірять у можливість отримати спадок і 5% в імовірність знайти скарб.

Фантазії «білих комірців» не позичати серед інших можливих способів розбагатіти вони пропонували: «стати депутатом», «отримати доступ до держбюджету», «зв'язки та цінні знайомства», «стати висококласним фахівцем», «потрапити в один із правлячих мафіозних кланів», «зрозуміти, як робляться гроші», «вивчати шлях тих, хто вже розбагатів, і робити те ж саме».

Дані отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в лютому 2016 року. В опитуванні взяли участь 3 288 респондентів із різних регіонів України.

 

https://hh.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад