Де мої сімнадцять років? Чому вік має значення

Де мої сімнадцять років? Чому вік має значення

На Заході оголошення про пошук кандидата з вказівкою, вікових обмежень може закінчитися для працедавця судовим позовом. У нас все інакше. Невелике дослідження Інтернет-сайтів і газет, що допомагають в пошуку співробітників або роботи, показало: 90% всіх оголошень можуть служити підставами для звинувачень в дискримінації за віковою ознакою. Відношення до віку в Україну і цивілізованих країнах відрізняється кардинально. Для західних компаній цілком нормально узяти на роботу фахівця у віці 50 і навіть 60 років. У нашій країні це проблематично. Відношення до віку працівників у нашій країні схоже на ситуацію в деяких азіатських фірмах, де підлеглі не можуть бути старше за керівника. 

Нове мислення

У більшості випадків роботодавці не мотивують вікові обмеження. Про справжні причини можна тільки здогадуватися.

Люди, що жили в двох епохах, внутрішньо прив'язані до радянського часу, і не завжди готові працювати в компанії, ведучій бізнес за світовими стандартами капіталістичних ринків і жорстко орієнтованою на фінансові показники. Таким чином, вік опосередковано впливає на можливості працевлаштування людини і істотно скорочує кількість компаній, в яких він міг би працювати. Серед прикладів - заміщення посад директора крупного заводу (вимога клієнта - не старше 50 років, але переважно - молодші кандидати), керівника нафтовидобувної компанії, а також гендиректора нафтохімічного холдингу (не старше 45 років). Мотивація замовників все та ж - потрібні люди з новим менталітетом.

На відміну від західних компаній, наші скоріше візьмуть «дуже молодого» (за міжнародними мірками) гендиректора, чим «дуже старого». Це може позначитися на якості керівництва, адже деякі управлінські здібності отримуються тільки з віком. В результаті - багато сучасних молодих менеджерів, з волі випадку піднесені на вищі управлінські пости, геть забувають, що управляти вони повинні в першу чергу людьми, і лише потім процесами і фінансовими потоками.

Ще один черговий мотив працедавця, який вводить віковий ценз, - літня людина не зможе вписатися в команду молодих менеджерів.

Жіноче питання

Більшість консультантів вважають, що вікові обмеження виявляються ще частіше, якщо кандидати - жінки. Лише в деяких випадках з-за специфіки посади обов'язково потрібний чоловік (наприклад, передбачаються часті відрядження в регіони). Все частіше кандидатові-чоловікові віддається абсолютно невиправдана перевага, причому часто незалежно від віку кандидата-жінки.

У працедавців свої мотиви. Одні вважають, що жінка «у віці» не зможе управляти молодим чоловічим колективом, інші - що жінки після сорока менш енергійні і амбітні. Бувають, звичайно, і виключення: випадки, коли клієнт хоче найняти співробітника, у якого всі сімейні проблеми в минулому, і наполягає на кандидатурі жінки не молодше 45 років і обов'язково з дітьми, що вже закінчили школу.

Керівники великих компаній на питання про віковий ценз в один голос заявляють: у нас такого немає. «Фіксованого стандарту за віком для менеджерів у нас не існує, - заявляє адміністративний директор ЕКЗ" Лебедянський "Олексій Молчанов. - Практично ж середній вік ключових менеджерів центрального офісу - 32 року ». У «Вимпелкомі», наприклад, повідомили, що вікового цензу як такого в компанії немає, але «стандартно ми розглядаємо кандидатів не старше 45 років».

Від дискримінації за віковою ознакою не застрахований ніхто. Причина не тільки в менталітеті старшого покоління, але і в стереотипах працедавців. Проте ситуація незабаром буде змінюватися. Фахівці стверджують, що на вітчизняному ринку росте дефіцит менеджерів верхньої і середньої ланки і що вік в зв'язку з цим стає другорядним

Джерело info.srochno.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад